HemPolitikTrygghetspensionen införs i höst – stor framgång för regeringen

Trygghetspensionen införs i höst – stor framgång för regeringen

Den nya trygghetspensionen skyddar den som slitit ut sig under ett långt arbetsliv.

Under tisdagen röstade riksdagen för regeringens proposition om att förbättra situationen för de som haft ett långt arbetsliv i tunga och slitsamma yrken.

– Det är en avgörande insats för ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar till pensionen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Redan den första september 2022 införs den nya trygghetspensionen, som ger en ökad ekonomisk trygghet för den som slitit ut sig i arbetslivet.

Trygghetspensionen är en del av sjukförsäkringen och kan tas ut av den som har som mest fem år kvar tills de når ålderspensionen.

Idag tvingas många av de som helt enkelt inte orkar att fortsätta arbeta upp till pensionsålder att gå i förtidspension. Det får stora konsekvenser för hur mycket pension man får ut och ger en betydligt lägre inkomst varje månad.

Syftet är att rätta till orättvisan att vissa tyngre jobb sliter mer på kroppen, samtidigt som befolkningen i stort blir allt friskare längre upp i åldrarna.

Inspiration från Danmark

Trygghetspensionen hämtar sin inspiration från Danmark, där den socialdemokratiska regeringen infört den så kallade ”Arnepensionen”.

Den som namngett reformen är bryggeriarbetaren Arne Juhl som tvingades att gå i pension tidigare sedan hans kropp slitits ut av det tunga arbetet.

I Danmark ansökte omkring 30 000 personer om att få den nya pensionen under reformens första månader. Många av dessa var personer som i dagsläget jobbade med svåra smärtor, men inte haft ekonomisk möjlighet att gå i pension.

RELATED ARTICLES

Populärt