HemBreakingSD:s vitbok: Partiets rötter är tydligt nazistiska

SD:s vitbok: Partiets rötter är tydligt nazistiska

Mindre än två månader före valet är en första delrapport av Sverigedemokraternas vitbok klar. Att partiet har nazistiska och fascistiska rötter framkommer tydligt.

En stor del av partigrundarna i slutet av 1980-talet kom från nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang, lyder slutsatsen, skriver Sveriges Radio.

– En kom från den nysvenska rörelsen, en fascistisk idérörelse från mellankrigstiden och framåt. En annan kom ifrån skinnskallerörelsen. Några tycks ha odlat olika typer av nationalsocialistiska kontakter och har rört sig ganska obehindrat i de här miljöerna, säger Tony Gustavsson, idéhistoriker som skrivit SD:s vitbok, till radion.

”Inte fascismanknuten”

Enligt partiet är rapporten välgjord och erbjuder en saklig historieskrivning. De anser att man inte kan dra några slutsatser gällande grundarnas betydelse.

”Rapporten ger inget stöd för att partiet var en del av en fascismanknuten rörelse”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Martin Kinnunen, ledamot i SD:s verkställande utskott och projektansvarig för vitboken, säger att det inte framkommer speciellt mycket ny information i rapporten.

Drog ut på tiden

Partiledaren Åkesson lät meddela 2017 att partiet skulle låta en forskare skriva en vitbok som skulle åskådliggöra partiets rötter. Projektet sackade dock efter eftersom man inte lyckades hitta någon lämplig forskare som ville ta sig an det. Först fyra år senare hittade partiet sin kandidat.

Gustavsson har fått betalt för uppdraget och har utgått från de trettio personer som grundade partiet i Stockholm, Göteborg och Malmö 1988.

Rapportens andra och sista del ska analysera partiets ideologi och idétradition och ska vara klar vid årsskiftet.

RELATED ARTICLES

Populärt