NyheterMagdalena Andersson: "Inga skattehöjningar för vanliga hushåll"

Magdalena Andersson: ”Inga skattehöjningar för vanliga hushåll”

Statsministern gav klara besked i Sveriges Radios partiledarintervju.

Plånboksfrågorna är alltid viktiga i en valrörelse och med inflation och stigande priser är det många som är oroliga för den egna ekonomin.

Magdalena Andersson gav lugnande besked i Ekots partiledarutfrågning.

En av de stora utgifterna de kommande åren är utbyggnaden av försvaret, som ska ökas till två procent av BNP. Socialdemokraterna har därför föreslagit en beredskapsskatt, där de med de allra högsta inkomsterna bidrar lite mer till de här satsningarna.

– De med de högsta inkomsterna kan bidra lite mer så att försvaret inte finansieras med att man drar ner på exempelvis pensionerna eller skolan. Där skiljer vi oss från exempelvis Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson.

Exakt hur skatten ska utformas måste förhandlas med andra partier efter valet, men statsministern poängterar att det inte handlar om skattehöjningar för medelsvensken:

– Vanliga hushåll ska känna sig trygga i att det i de här ”dyrtiderna” inte är läge att höja skatten för de med vanliga inkomster.

Andersson gav även besked om fastighetsskatten som Moderaterna hävdat att S vill återinföra.

Hon kallar påståendet ”absurt” och pekar på att S inte har något beslut på att införa en fastighetsskatt, att den inte införts under åtta år i regering och att det inte finns planer på att återinföra den. Trots detta lyfter M den här frågan för fjärde valrörelsen i rad.

– Att dra det här en gång till andas desperation, säger hon.

Det är omöjligt att veta exakt hur det ekonomiska läget kommer att utveckla sig, men Andersson är tydlig med att Socialdemokraternas fokus är att även de som har minst ska komma igenom krisen så bra som möjligt.

– Ingen ansvarig politiker kan lova full kompensation. Däremot ska vi stötta de med de lägsta marginalerna, som pensionärer och barnfamiljer, och de som drabbas allra hårdast, som exempelvis med elpriskompensationen i vintras.

Läs mer

Populärt