HemNyheterSD:s otydliga besked om a-kassan: Beredda att förhandla

SD:s otydliga besked om a-kassan: Beredda att förhandla

Det kommer motstridiga uppgifter om a-kassan från Sverigedemokraternas absoluta toppnamn.

Det finns många stora frågor där Ulf Kristerssons tänkta regeringsunderlag inte är överens. En av de tyngsta är synen på a-kassan, den försäkring som skyddar den som blivit av med jobbet.

Moderaterna går till val på att skära rejält i a-kassan för att finansiera sina föreslagna skattesänkningar. Sverigedemokraterna har å sin sida drivit att man ska behålla försäkringen på nuvarande nivå. Men nu finns indikationer om att partiet ändrat sig.

Olika bud från partitopparna

Som väljare är det inte lätt att veta var partiet egentligen står. I en intervju med Dagens Nyheter säger partiledaren Jimmie Åkesson att han håller fast vid linjen om a-kassan och att han inte kommer gå med på sänkningar.

Men Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson i SD, har ett helt annat ljud i skällan. I den finanspolitiska debatten i Agenda är klart mer tillmötesgående mot Moderaterna.

Sjöstedt säger inledningsvis att han är rätt nöjd med de nivåer som a-kassan ligger på idag. På en direkt fråga om väljarna kan räkna med att SD inte går med på en sänkning av a-kassan blir dock svaret ett annat:

– Det kommer vi förhandla om. Det är en förhandlingsfråga och de förhandlingarna kommer vi inte ta i den här studion.

SD har flera gånger tidigare vikt sig för M när det gäller det sociala skyddsnätet. Både 2015 och 2018 gick de in och röstade för högerbudgetar, som innebar stora nedskärningar på socialförsäkringarna.

RELATED ARTICLES

Populärt