HemPolitik6 saker vi kan vänta oss av en högerregering

6 saker vi kan vänta oss av en högerregering

Försämrad a-kassa, en övertro på kärnkraft och sötebrödsdagar för välfärdsjättarna är några av de saker som en högerregering troligen kommer att innebära för Sverige.

Innan valet talade Ulf Kristersson gärna om att hans Moderaterna var överens med SD, KD och L om det mesta, trots att deras ståndpunkter skilde sig radikalt gällande allt från arbetsvillkor till regeringsfrågan.

Nu har förhandlingar inletts och det ser ut att ta tid att forma någon form av allians i högerkoalitionen. Men om de lyckas få en regering på plats finns det några saker vi kan vara rätt säkra på kommer hända.

Nedskärningar i välfärden

En sak som högerpartierna verkar vara överens om är att skatter ska sänkas. Detta gäller dels skatter på arbete, som alltid gynnar den som har högre lön mer.

– Det finns en samsyn inom högerblocket att man vill se sänkta skatter på arbete. Det ser lite olika ut mellan partierna, men generellt kan man säga att någon form av sänkt skatt på arbete är det som kan ske, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till Aftonbladet.

M vill dessutom förbättra de redan mycket förmånliga reglerna för ISK-konton och sänka skatten för företag.

De sänkta skatterna måste finansieras och då måste man spara in på något annat. Detta “något” är välfärden som exempelvis sjukförsäkringarna, vården och skolan.

Glädjedagar för välfärdsjättarna

Dagen efter valet rusade skolkoncernen Academedia på börsen. Detta trots att de bara veckan innan valt att göra en utdelning till sina ägare på 185 miljoner kronor, vilket de fått skarp kritik för.

En stor majoritet av svenska folket är emot vinster i välfärden, men med en M-ledd regering är det inte troligt att reglerna kommer att stramas upp. Våra skattepengar kommer alltså fortsätta att finansiera vinstregn över välfärdsjättarnas ägare.

Försämringar i a-kassan

Ulf Kristersson vill sänka nivåerna i a-kassan och har här stöd av L och KD. De vill att den höjning som S-regeringen ville göra permanent ska dras tillbaka. För en man i LO-kollektivet kan det betyda 7 000 kronor mindre i månaden vid arbetslöshet.

SD har tidigare varit emot en sänkning, men har sedan dess gett många olika bud. Tydligt är att man är “redo att förhandla” om frågan.

Återinförande av stupstocken

M vill återinföra den så kallade stupstocken, alltså den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den som inte blivit frisk inom en viss tid ska alltså antingen tvingas tillbaka till arbete eller förlora sin inkomst.

Forskning har visat att stupstocken inte fungerade. Den ledde inte till att fler kom i arbete, eftersom de som nådde den var för sjuka för att arbeta. Däremot ledde den till att de som behövde hjälp och stöd fick mycket mer otrygg ekonomi.

Kärnkraft över vindkraft

Vindkraft är ett energislag som är relativt billigt och enkelt att starta upp. Med en högerregering skulle vindkraften nedprioriteras kraftigt till förmån för kärnkraften, som är mycket dyr att etablera och som tar minst ett decennium att få igång.

Moderaterna ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev i februari på Twitter att vid valvinst skulle en borgerlig regering trygga och bygga ut kärnkraften, och det skulle ske redan de första 100 dagarna. Tweeten fick kritik för att vara helt orimlig, och Svantesson har sedan dess tagit bort den. 

Den politiska riktningen – att offra vindkraft nu för kärnkraft om många år – ligger dock kvar. M-styrda kommuner har sedan tidigare regelmässigt sagt nej till nya vindkraftverk. En M-styrd regering kommer troligen agera likadant.

SD får mer inflytande än någonsin tidigare

Sverigedemokraterna är enligt deras egen vitbok ett parti som har starka kopplingar till nynazism och vitmaktrörelsen. Fortfarande kommer med skrämmande regelbundenhet nya skandaler där företrädare sagt och gjort saker som varit otänkbara i andra partier.

Det är ett parti med en starkt populistisk och högernationalistisk agenda och som sätter minskad migration över alla andra frågor. Nu kommer de få mer makt än någonsin tidigare, antingen genom att ingå i en regering eller genom att kunna påverka den utifrån i utbyte mot stöd.

RELATED ARTICLES

Populärt