HemNyheter8 saker du kan göra istället för att deppa över valresultatet

8 saker du kan göra istället för att deppa över valresultatet

Lär dig något nytt, organisera dig eller hitta nya sätt att träffa och umgås med fler människor.

Det är nog många som känner av en hopplöshet efter riksdagsvalet. Att känna sig nere har sin tid, men när vi deppat klart finns det klart mer konstruktiva saker man kan göra.

Här är åtta förslag:

Gå med i ett fackförbund

Vi är starkare tillsammans än ensamma. Det gäller även på arbetsmarknaden. Om du inte redan är med i facket är det ett bra läge att ta steget nu.

Förutom förmåner och större trygghet vid arbetslöshet eller tvister på jobbet är fackförbunden en livsviktig motpunkt när politiken svänger till att mer ta arbetsgivarnas parti.

Gå med i ett parti

Genom att vara medlem i ett parti kan du göra skillnad både för dig själv och för stället du bor på. Ett parti är ett bra sätt att träffa andra människor med liknande åsikter som du och som har liknande tankar kring hur man gör samhället bättre.

Som medlem i ett parti kan du dessutom bli förtroendevald politiker i din kommun. Den överväldigande majoriteten av politiker i Sverige – de som faktiskt fattar besluten om gatorna du går på, skolorna dit du skickar dina barn och omsorgen för de som behöver den – är fritidspolitiker som ofta arbetar heltid med ett vanligt jobb.

Dessutom organiserar partier ofta utbildningar, fester, idrottsevenemang eller andra aktiviteter. Om inte annat får man oftast kaka till kaffet på medlemsmöten.

Stötta fri media

Ledande Sverigedemokrater har redan uttalat att de vill spela “journalist-rugby” och kraftigt skära ned på public service. När fria medier attackeras är det ett reellt hot mot vår demokrati.

Public service har ett starkt stöd, både hos riksdagen och hos det svenska folket, men attityden mot SVT och SR kan betyda att tiderna blir hårda även för andra medier. Hårdast kommer då små medier som gör djuplodande och tidskrävande reportage att drabbas.

Om du har råd kan det vara läge att skaffa sig en prenumeration på en tidning eller magasin som gör artiklar som du gillar. För medier som har material som är gratis eller olåst kan du stötta genom att dela texterna på sociala medier eller genom att tala om dem med människor.

Engagera dig i en förening

Föreningslivet är bland det finaste vi har. Det är en enorm folkrörelse och sträcker sig från fotbollslag och rollspelsklubbar till kulturföreningar och friluftsentusiaster.

Många föreningar får bidrag från kommun eller stat, men den absoluta majoriteten av både pengar och arbete kommer från frivilliga som ställer upp för att tillsammans skapa något fint.

Oavsett vem du är finns det minst en förening för dig. Förutom det roliga med att delta är det en nyttig erfarenhet att se hur en förening drivs, så skippa inte att komma på årsmötet eller ställa upp om det behövs lite extra folk till styrelsen.

Starta en bok- eller studiecirkel

En studie- eller bokcirkel kan vara precis så uppstyrd eller så avslappnad som du vill. Vissa cirklar tar studierna på största allvar, medan andra mest vill träffas och prata över en kaffe eller kanske ett glas vin. Oavsett vilket så kan det vara väldigt värdefullt.

Det hela går ut på att alla i gruppen läser samma text och sedan diskuterar den. I en studiecirkel handlar det oftast om facktexter medan bokcirklar oftast är skönlitteratur. 

Vissa föredrar mer strukturerade samtal medan andra vill låta samtalet flöda mer fritt. Ett tips är att samla lite olika typer av människor för mer dynamiska samtal, och sätta upp lite ramar innan första träffen så alla vet vad de har att vänta sig. Här finns lite tips om hur du gör en bra bokcirkel.

Lär dig något nytt

Om du känner dig nere är det kanske ett perfekt läge att lära dig något nytt. Hos folkhögskolor och bildningsförbund finns kurser i allt du kan tänka dig: kreativt skrivande, olika språk, programmering, salsa, biodling och mycket mycket mer. 

Om du vill ha en mer organiserad studiecirkel kan du vända dig till ett bildningsförbund och då få lite bidrag till material och annat. Om du inte vill starta en cirkel själv har bildningsförbund som exempelvis ABF tusentals cirklar och kurser att välja på.

Ge det du kan till välgörenhet

Ett annat sätt att kanalisera sin vilja att göra något är att engagera sig ideellt och med välgörenhet. Det kan handla om något så enkelt som att avsätta en slant varje månad eller så ofta du kan till någon organisation som du tycker gör ett bra och viktigt jobb.

Det kan även handla om att engagera sig i en särskild fråga – fredagsstrejka för klimatet, dela ut soppa till hemlösa eller andra som behöver det eller erbjuda läxhjälp till barn och ungdomar.

Sänk inte blicken

Timothy Snyder skrev sin bok “Om tyranni” efter Donald Trumps valvinst i det amerikanska presidentvalet 2016. I boken finns flera lärdomar att dra även här i Sverige, när vi nu för första gången har ett rent populistiskt och högernationalistiskt parti som kommer få inflytande eller ingå i en regering.

En av lärdomarna är vikten av ögonkontakt och småprat. Inte nog med att det är artigt, det är dessutom det sätt som vi kan bidra till en lite gladare och vänligare värld.

Genom att vara lite extra närvarande och trevlig i kassakön eller på busshållplatsen har du möjlighet att vara en positiv kraft i det lilla. I ett så polariserat samhälle kan det vara precis det som gör en riktigt stor skillnad. 

RELATED ARTICLES

Populärt