fbpx
HemNyheterAllt fler kan inte betala sina räkningar

Allt fler kan inte betala sina räkningar

Räntan har gått upp, elpriset skenar och maten är dyrare. Redan nu är det många som inte kan betala. Det märks på inflödet till inkassobolagen. ”Många lever i en pressad situation”, säger Fredrik Engström, ordförande för branschorganisationen.

Inkassobolagens branschorganisation Svensk Inkasso har frågat sina cirka 40 medlemmar om hur det ser ut med ärendeinflödet. Över hälften av dem som svarat ser redan en ökning, berättar Fredrik Engström, advokat och ordförande i branschorganisationen.

– Ett antal, framför allt de stora inkassoföretagen, ser en ökning på över 10 procent, säger han.

Ändå har kostnadsökningarna bara börjat. Framöver väntas ännu högre räntor, elpriser, hyror och mat.

Kan inte påverka alla kostnader

– Vi har sett kostnadsökningar under en längre tid nu, och vi ser att många lever i en pressad ekonomisk situation. Det finns kostnader som hushåll inte kan påverka, som hyra, räntor och energi.

Andra kostnader kan hushållen minska, men det är inte säkert att det räcker nu.

– Vi ser att betalningsförmågan sjunker.

Han tycker att detta är oroande. Visst, många kan ställa om och köpa mindre av sådant som inte hör till det allra nödvändigaste, men många har det redan tufft.

Frågan är hur inkassobolagen kommer att agera nu, om det blir hårda tag mot den som inte betalar eller om inkassobolagen kommer att visa ett större tålamod.

– Det finns en förståelse hos uppdragsgivarna. Jag tror att att det kan bli så att inkassobolagen får mer i uppdrag att förhandla om avbetalningsplaner.

Utmätning slår undan benen

Det är nämligen inte särskilt bra för någon om ärenden går till utmätning, och folk får gå från hus och hem, förklarar han.

– Då förloras betalningsförmågan helt. Det är ingen poäng att slå undan benen för folk.

TT: Nu när det blir fler inkassoärenden, blir det klirr i kassan för inkassobranschen?

– Det är inte tydliga effekter som man kan tro. Inkassobranschen får betalt i form av provision på indrivna pengar. Tidigare kriser har visat att intäkterna blir sämre då, säger Fredrik Engström.

RELATED ARTICLES

Populärt