OpinionAnalys: Åkessons låga energi borde oroa SD-sympatisörer

Analys: Åkessons låga energi borde oroa SD-sympatisörer

Åkessons första pressträff efter valsegern måste varit oroväckande även för hängivna SD-supportrar. Har partiledaren ens varit med under förhandlingarna, undrar MT:s Karl Anders ”Karla” Lindahl.

Upp till bevis. Det tog 33 år, men till slut stod Åkesson på en pressträff och skulle berätta hur SD som näst största parti såg på de pågående regeringsförhandlingarna.

Men även för den mest hängivna SD-supporter måste presskonferensen varit en oroväckande uppvisning i uddlöshet och låg energi.

Åkesson hade inte bara svårt att svara på enklaste frågorna, han verkade också ändra sina svar utifrån vad olika journalister frågade.

Som när han osäkert sa ”jaaa… allt kanske inte hänger ihop lika mycket…” bara tio sekunder efter att han sagt att hela förhandlingarna skulle ses som ett ”paket”. Allt som krävdes var en följdfråga från Sveriges Radio.

Resten av pressträffen kunde sammanfattas med konstiga uttalanden som ”det hade varit lättare om alla varit överens”, ”det går inte att konkretisera”, och att förhandlingarna förs ”på lite olika sätt”. Åkesson verkar ärligt talat dåligt insatt. Har han ens varit med på förhandlingarna?

Jimmie Åkesson under måndagens presskonferens (FOTO: Tim Aro/TT)

Åkesson gav också intryck av att vara beredd att gå med på lite vad som helst.

SD i regering? Ja, men inte nödvändigt.

SD utanför regering? Kanske.

Liberalerna i regering utan att SD får vara med? Det gick att förhandla.

Talmansposten? Vet inte.

Låt mig vara tydlig. Det är INTE konstigt att en partiledare ger diffusa svar, eller är hemlighetsfull när det gäller att kommentera pågående förhandlingar.

Men Åkesson lät snarare som en person som faktiskt inte vet i vilket läge förhandlingarna är i, och heller inte speciellt intresserad.

Oavsett vad man tycker om SD:s framgångar så har mer än var femte väljare lagt sin röst på partiet. Då kan man tycka att man kan förvänta sig att partiledaren åtminstone försöker visa lite intresse för att ge de väljarna det som förväntas.

/Karla, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt