HemNyheterEU-basen: Putin kommer att misslyckas

EU-basen: Putin kommer att misslyckas

Modet har ett namn – och det är Ukraina, säger EU-basen Ursula von der Leyen i sitt stora tal om läget i unionen. Mer stöd till Kiev utlovas, liksom ytterligare åtgärder för att bekämpa de höga energipriserna.

Rysslands krig i Ukraina är givet huvudämne för årets kommissionsordförandetal om läget i EU.

Ursula von der Leyen talar i blå blus och gul kavaj och särskild inbjuden hedersgäst är president Volodymyr Zelenskyjs hustru Olena – som von der Leyen dessutom åt middag med i går kväll.

– Vi minns alla den där ödesmättade morgonen sent i februari. Européer från hela unionen vaknade bestörta över vad de såg, inleder von der Leyen sitt tal.

”Mod och solidaritet”

Kommissionsbasen hyllar samtidigt enigheten inom EU och uttalar sin optimism.

– Det här är autokrati mot demokrati. Och jag står här med övertygelse om att med mod och solidaritet så kommer Putin att misslyckas och Ukraina och Europa att segra, talar von der Leyen.

– I dag har modet fått ett namn – och det namnet är Ukraina, säger hon.

Som hjälp lovar hon nu bland annat 100 miljoner euro till återuppbyggnad av ukrainska skolor och förslag om att Ukraina ska omfattas av EU:s fria roamingregler.

Redan i dag åker hon dessutom till Kiev för att diskutera läget med president Zelenskyj.

Intäktstak för energiföretag

Mycket av intresset inför talet handlar om krigets konsekvenser på energipriserna.

EU-kommissionen föreslår som väntat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

– I sådana här tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster tack vare krig och på konsumenternas bekostnad. I sådana här tider måste vinsterna delas och kanaliseras ut till dem som behöver det mest, talar von der Leyen i Strasbourg.

Hisnande 140 miljarder euro hoppas kommissionsbasen att åtgärden ska kunna ge till EU:s medlemsländer.

Däremot utlovas inget pristak på gas – åtminstone inte just nu. I stället talas om att utveckla samarbetet med ”pålitliga vänner som Norge”. Kommissionen ska också påbörja arbetet för att ta fram ”mer representativa riktmärken” för prissättningen på gasmarknaden och inleda arbetet för en ”djupgående reform” av elmarknaden.

De konkreta förslagen ska presenteras på en presskonferens i eftermiddag med klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson.

Handel och klimat

I sitt tal utlovar Ursula von der Leyen också en rad andra saker, både stort och smått:

  • Hon vill skapa en europeisk vätgasbank för att lotsa tre miljarder euro i nya investeringar till vätgasmarknaden.
  • EU:s gemensamma brandflygsflotta ska utökas med ytterligare tio plan och tre helikoptrar.
  • EU-länderna ska få enklare regler för att hantera sina statsskulder, med mer flexibilitet för huvudstädernas regeringar.
  • Nya frihandelsavtal med Chile, Mexiko och Nya Zeeland ska föras fram för ratifikation.
  • Samarbetet med de europeiska länder som står utanför EU ska befästas.

Nytt konvent?

Mer kontroversiellt är också att von der Leyen rakt ut talar om ett nytt konvent för att fundera över EU:s grundfördrag.

– Vissa kommer att säga att det inte är läge just nu. Men om vi allvarligt vill förbereda oss för morgondagens värld måste vi kunna hantera sådant som betyder mest för invånarna. Och om vi är seriösa med att utöka unionen måste vi vara seriösa när det gäller reformer, säger von der Leyen.

– Så precis som det här parlamentet har uttalat så anser jag att tiden är här för ett europeiskt konvent, säger hon – dock utan att utlova något konkret förslag på det temat.

Flera medlemsländer – däribland Sverige – är dock uttalat skeptiska till att just nu börja peta i EU-fördragen, eftersom det riskerar att förlama EU-arbetet under flera år.

RELATED ARTICLES

Populärt