HemNyheterHär är kändisarna som tagit ställning mot högern

Här är kändisarna som tagit ställning mot högern

Vad har Kjell Bergqvist, Cecilia Hagen och Kenza Zouiten Subosic gemensamt? Jo, att de ska rösta på partier som vill se Magdalena Andersson som statsminister.

Vad man röstar på är för många något mycket privat men det är ändå en hel del som gärna diskuterar vem de ska lägga sin röst på. Kändisar är såklart inget undantag.

Här är tolv kända namn som valt att gå ut med att de väljer bort en högerregering som behöver Jimmie Åkesson och hans sverigedemokraters stöd, och att de stöder en regering som leds av Magdalena Andersson.

Lisa Nilsson

Artisten Lisa Nilsson har gjort flera politiska inlägg på sin Instagram där hon kraftigt tar avstånd från Sverigedemokraterna. Förutom att ta avstånd från deras främlingsfientliga politik pekar hon på att SD är en fara för kultursektorn och det fria ordet.

Faksimil: Instagram

Alex Schulman

Krönikören och poddaren Alex Schulman skriver att Ebba Busch falukorvsring, som hon viftade med i en radiodebatt, ”visar hur korkad valrörelsen blivit”. Han har även tagit avstånd från den erkänt korvälskande Johan Pehrson som han menar kan bli en legendar inom SD, då han är med på att släppa fram dem till makten.

Eva Dahlgren

En som gillade Alex Schulmans falukorvs-krönika var Eva Dahlgren som på Instagram kallade den ”rolig men skrämmande sann”. Hon delade även en text från Isobel Hadley-Kamptz där många av de rasistskandaler som avslöjats om SD det senaste året listas.

Jonas Gardell

I flera uppmärksammade texter i Expressen har Jonas Gardell tagit kraftigt avstånd från SD och vänder sig även direkt till partiledarna för M, KD och L och med frågan ”hur har ni mage att samarbeta med dem?”

Han har även uppmärksammat att korv tycks vara en oväntat viktig del av högersidans valstrategi.

Faksimil: Instagram

Cecilia Hagen

Krönikören och ”På spåret”-vinnaren Cecilia Hagen har röstat på Folkpartiet eller Liberalerna hela sitt liv, partiet som hennes farmor varit aktiv i.

– Men nu, den sjuttonde gången, går det inte längre. Nu byter jag parti. Förlåt mig, farmor, men du hade med alla säkerhet förstått mig, skriver hon i Expressen.

Hanne Kjöller

En annan högerprofil som inte längre kan lägga sin röst på någon i Ulf Kristerssons gäng är ledarskribenten Hanne Kjöller. Hon oroas av effekterna av att SD kan bli högerns största parti och skriver att hon inte tror att M, KD eller L kan tygla SD.

Faksimil: Dagens Nyheter

Roger Nordin

Radioprogramledaren Roger Nordin kommer sin vana trogen att rösta på Socialdemokraterna.

– Magda for president! Jag har alltid röstat rött och just nu känns det viktigare än någonsin att hålla rent åt höger. Jag är så trygg i min ideologi så när andra står och svajar mellan olika partier behöver jag aldrig vara osäker, säger han till QX.

Kalle Zackari Wahlström

Programledaren och poddaren Kalle Zackari Wahlström uppmanar på Instagram sina följare att rösta, och att tänka efter vad de röstar på. Han säger inte vilket parti han kommer rösta på, men men att man antingen röstar för ”solidaritet och rättvisa” eller för de som vill sälja ut välfärden och ”bilda regering med stöd av gänget som grundades av skinnskallar.”

Faksimil: Instagram

Inlägget, som har tio gånger fler likes än inlägget innan, avslutas med orden ”Om du känner att du behöver avfölja mig pga ovan så går det jättebra. Du behöver inte ens anmäla dig i receptionen på vägen ut. Puss.”

Christer Lindarw

Sveriges kanske mest kända drag-artist är öppen med vem som kommer att få hans röst.

– Jag röstar på Socialdemokraterna, säger han till QX.

Kenza Zouiten Subusic

Influencern Kenza Zouiten Subosic skriver på sin blogg att hon förtidsröstat och att hon röstat lika som i alla tidigare val. ”Alltid rött, för mig är det det enda rätta” skriver hon och uppmanar sina följare att rösta emot rasismen.

Ann Söderlund

På Facebook poserar programledaren Ann Söderlund stolt i en Magda-keps och uppmanar alla att rösta.

Faksimil: Facebook

Jan Guillou

Jan Guillou röstade för första gången 2018 i ett riksdagsval och då var det för att valet blivit ”en folkomröstning om demokratin”, då SD riskerade att komma till makten redan då. Han står inför samma val även 2022 och kommer därför att rösta för andra gången i sitt liv.

”En stackars socialist måste förstås rösta för demokratins överlevnad, det vill säga mot de blåbruna” skriver han i Aftonbladet.

Kjell Bergqvist

Den folkkäre skådespelaren Kjell Bergqvist är enligt egen utsago ”född sosse” och är mycket öppen med att S kommer få hans röst även i detta val.

På sin Facebook-sida delar han många politiska inlägg, bland annat en throw-back till valdagen 2018 då han fick möjlighet att samtala med dåvarande finansministern Magdalena Andersson.

Faksimil: Facebook
RELATED ARTICLES

Populärt