HemPolitikKristerssons mardrömsveckor – 5 problem M-ledaren tvingas hantera

Kristerssons mardrömsveckor – 5 problem M-ledaren tvingas hantera

”Min sida är överens”. Så lät mantrat från Ulf Kristersson veckorna före valet. Men bara efter ett par veckor är det tydligt att M-ledaren har stora problem när löftena ska möta verkligheten.

1. Regeringsbildningen

Innan valet var beskedet från Ulf Kristersson att hans sida av politiken var ”överens”. Som väljare kunde man lätt få bilden av att regeringsbildningen skulle bli en snabb och smärtfri process.

Men drygt två veckor efter valet är en ny regering fortfarande inte i sikte, och Ulf Kristersson har inte velat synas offentligt om det inte varit absolut nödvändigt.

Det senaste från Moderat-ledaren är att förhandlingarna ”tar steg framåt”. Dock är det tydligt att förhandlingarna varit knepigare än Kristersson räknat med.

2. Otydligheter inom SD

Som Morgon-Tidningen tidigare skrivit om så finns det delade meningar inom Sverigedemokraternas absoluta toppskikt om vad SD ska vara för parti – ett ”vanligt” parti eller de tuffa killarna längst bak i bussen.

Under talmansomröstningen under måndagen blev denna splittring tydlig, då vice partiledare Henrik Vinge pratade om SD som ett ansvarstagande parti. Bara timmar senare valde förmodligen flera SD-ledamöter att ”skämta bort” sina röster, något Expressen skrivit om.

3. Inflation och räntesmocka

Redan innan valet rådde en internationell ekonomisk kris, framför allt orsakad av Rysslands invasion av Ukraina. Men Moderaterna ville gärna mena att det var Socialdemokraternas fel att Sverige stod inför osäkra tider.

Nu har krisen hamnat hos Kristersson, och förmodligen har Moderaterna en tuff höst och vinter framför sig. Kaxigheten innan valet lär straffa den blivande statsministern. Det blir svårt för honom att skylla på Vladimir Putin efter att ha skyllt på Magdalena Andersson hela året.

4. Redan brutit ett viktigt vallöfte

Så här sa Kristersson inför valet i en intervju med Svenska Dagbladet:

”Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte”

Men den som röstade på något av högerpartierna med tron på billigare el snabbt kan känna sig lurad.

I och med att regeringsförhandlingarna dragit ut på tiden kommer Ulf Kristersson inte hinna infria löftet om billigare el redan 1 november. Därmed har Ulf Kristersson brutit ett vallöfte innan han ens tillträtt. Nästan lite imponerande.

5. Håller blocket?

Det är tydligt att något skaver i det nya högerblocket. När riksdagen skulle rösta om den nye andre vice talmannen, SD:s Julia Kronlid, var det tre personer i högergrupperingen som bröt mot partilinjen.

Eftersom omröstningen var hemlig är det inte tydligt vem som röstade ”fel” eller från vilket parti. Men det är tydligt att Ulf Kristersson inte har koll på ”sitt” block. Det är en mycket pinsam historia, som kan leda till större problem i framtiden.

RELATED ARTICLES

Populärt