HemPolitikOsäkert läge efter första talmansrundan

Osäkert läge efter första talmansrundan

Efter inledande samtal med talman Andreas Norlén är det fortfarande många frågetecken kvar kring hur Sverige ska styras.

Talmannen har på måndagen kallat till sig partiledarna för att inleda samtal om regeringsbildningen. Magdalena Andersson är inte kallad, då hon redan haft ett samtal med talmannen.

På väg till mötet gjorde Ulf Kristersson sitt första offentliga framträdande på mer än åtta dagar. Efter det korta mötet kunde han inte presentera många nyheter.

– Ingenting är klart förrän allting är klart, var hans budskap.

Enligt källor till Svenska Dagbladet söker Moderaterna en regering där Kristdemokraterna och Liberalerna ingår. Detta bland annat för att man anser att L skulle ha svårare att fälla en regering där de själva ingår.

Oense i regeringsfrågan

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har en helt annan bild av hur regeringen bör se ut. Efter sitt möte med talmannen säger han att SD håller fast vid sin ståndpunkt att de bör ingå i en regering.

Det här har såväl M och KD lovat väljarna inte ska hända. L har sagt att de aldrig kommer stötta en regering där SD ingår.

Det stöd som L ger till SD har redan skapat stora spänningar i den liberala gruppen Renew Europe i EU-parlamentet. I ett brev till gruppen kallar Pehrson SD ”med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare”.

RELATED ARTICLES

Populärt