HemUtblickPutin mobiliserar – 300 000 kallas in

Putin mobiliserar – 300 000 kallas in

Ryssland mobiliserar många fler soldater, meddelar Vladimir Putin i ett tal till nationen. Hundratusentals reservister kallas in till kriget i Ukraina. Den ryske presidenten varnar att han är beredd att försvara ”moderlandet” med alla medel.

Ett dekret om delvis allmän mobilisering har skrivits under och träder i kraft redan i dag, meddelar den ryske presidenten i sitt tv-sända tal, enligt översättningar i internationella medier. Han betonar att det endast kommer att mobiliseras till viss del. Enligt försvarsminister Sergej Sjojgu handlar det om totalt 300 000 reservister.

Invånare i östra Ukraina ”hålls som gisslan av Kiev”, enligt Vladimir Putin. Han anklagar västvärlden för att vilja ”förgöra” Ryssland och säger att han således inte hade något annat val än att gå in i Ukraina.

– För att försvara moderlandet och vår territoriella integritet kommer vi att använda alla till buds stående medel. Och jag bluffar inte, säger Putin.

– De som försöker hota oss med kärnvapen bör känna till att situationen snabbt kan vändas emot dem.

Snabb utveckling

Händelseutvecklingen kring kriget tog rejäl fart under tisdagen.

Först utropade ockupationsstyrena i Ukraina i princip samstämmigt att det ska ske folkomröstningar – och i förlängningen ryska annekteringar – av de fyra delvis ockuperade regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

Ukraina har i sin framgångsrika motoffensiv återtagit flera orter i Cherson, men också klivit in i Luhansk för första gången på flera månader.

De så kallade folkomröstningarna kan antas följa samma mönster som den som Ryssland riggade på Krimhalvön 2014, med syfte att ge sken av att ett maktövertagande har invånarnas stöd och således är legitimt.

Lite senare på tisdagseftermiddagen röstade den ryska statsduman snabbt igenom ett lagförslag om att föra in orden ”mobilisering” och ”desertering” i den ryska brottsbalken. Om och när det träder i kraft skärps kraven på de stridande rejält. Att frivilligt ge upp eller vägra lyda order kommer då att leda till längre fängelsestraff.

Redan under tisdagskvällen sades det att Vladimir Putin skulle hålla ett tal till det ryska folket, men det ställdes av okända skäl in och sändes i stället på onsdagsmorgonen.

Krigsfalang i Kreml

Det har talats om planer på ”folkomröstningar” i flera månader. Enligt den oberoende nyhetssajten Meduzas uppgifter lades planerna först på is när Ukraina började rycka fram för ett par veckor sedan. Men de senaste dagarna uppges viktiga röster som förespråkar en upptrappning av kriget ha vunnit mark.

En sådan förespråkare är den tidigare presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev, som är vice ordförande i Rysslands mäktiga säkerhetsråd bakom president Putin.

När ockupationsstyrena i Ukraina utlyste folkomröstningarna utropade Medvedev att det var en självklarhet att ta emot de ”befriade” områdena. Många analyser gör gällande att Ryssland vill förklara territorierna ryska så snabbt som möjligt, för att sätta stopp för Ukrainas avancemang.

”Att kränka Rysslands territorium är ett brott och att begå det ger tillåtelse att använda alla former av självförsvar”, meddelade Dmitrij Medvedev på tisdagen.

Det spekulerades på förhand i att Kreml formellt skulle förklara krig mot Ukraina för att motivera inkallningar, men Vladimir Putin benämner ännu kriget som en ”specialoperation”.

Tackar för stöd

Kievs allierade i väst har tydligt fördömt ockupationsmaktens omröstningsplaner i Ukraina och klargjort att en rysk annektering aldrig kommer att erkännas. Det beskrivs som en bluff, en parodi och en fars.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att det skulle utgöra ”ännu ett flagrant brott mot internationell rätt av Ryssland” och att det kommer att mötas av ett tydligt svar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tackat för stödet.

– Ställningarna vid fronten visar tydligt att det är Ukraina som har initiativet, säger han i ett publicerat tal.

RELATED ARTICLES

Populärt