HemNyheterRyska skenomröstningar inledda

Ryska skenomröstningar inledda

I ryskockuperade områden i Ukraina har så kallade folkomröstningar inletts, med syftet att ansluta regionerna till Ryssland. Samtidigt uppmanar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ryska medborgare att protestera mot Vladimir Putins mobilisering.

Skenfolkomröstningarna hålls i regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Bedömare menar att valresultatet redan är förutbestämt, precis som när liknande omröstningar genomfördes i samband med den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.

Omröstningarna döms ut av omvärlden. Frankrikes president Emmanuel Macron kallade tidigare i veckan det hela för en parodi. I FN:s säkerhetsråd säger USA:s utrikesminister Antony Blinken att omröstningarna är ”en bluff”.

– Vi kan inte – och vi kommer inte – låta Putin komma undan med det här, säger han.

Många lämnar

Enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kommer röstningen inte att ske digitalt, så som tidigare aviserats. I stället kommer tjänstemän gå dörr till dörr under fyra dagar för att samla in röster, för att sedan öppna vallokalerna först på omröstningens sista dag, tisdag.

Det är dock oklart hur många som faktiskt vill och kan rösta. En stor del av befolkningen i de ryskockuperade områdena har redan flytt och på flera håll pågår fortfarande strider. I tisdags uppgav den ukrainska armén att man gjort framsteg i Luhansk, som sedan början av juli har varit helt och hållet ockuperat av Ryssland.

Analytiker menar att omröstningarna är ett sätt för Putin att kunna anklaga den ukrainska armén för att attackera Ryssland när Ukraina försöker återta kontrollen över regionerna.

Ryssar flyr

Tidigare i veckan meddelade Vladimir Putin att landet ska genomföra en ”partiell mobilisering” för att rekrytera ytterligare 300 000 soldater till kriget. Beskedet har lett till att många ryssar i vapenför ålder hastigt lämnat landet. Kort efter onsdagens presidentorder kom rapporter om utsålda flyg ut ur Ryssland och bilköer både vid den finska och georgiska gränsen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar ryssar att protestera mot Putins order.

– 55 000 ryska soldater har dött under krigets sex månader. Vill ni ha mer? Inte? Protestera då. Slå tillbaka. Rym därifrån. Eller ge upp, säger han.

Tusentals döda

Den faktiska dödssiffran för ryska soldater är svår att verifiera. Från regimens håll hävdade man i samband med den utlysta mobiliseringen att totalt 5 937 stupat sedan krigets början, en siffra som är betydligt lägre jämfört med siffror från väst.

Den brittiska militären gjorde i slutet av juli uppskattningen att det handlade om runt 25 000 döda och ytterligare tiotusentals skadade, skriver New York Times.

Källor inom Pentagon uppgav några veckor senare att det handlade om mellan 70 000 och 80 000 döda eller skadade ryssar.

RELATED ARTICLES

Populärt