HemOpinionAnalys: SD, M och KD byggde bensinlöften på fantasier

Analys: SD, M och KD byggde bensinlöften på fantasier

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna visste att deras vallöften om drivmedelspriserna inte gick att genomföra. Det skriver MT:s Lisa Aggeborn.

En kronas sänkning vid pump. Det är den nya högerregeringen och Sverigedemokraternas första budgetutspel.

Innan valet lät det annorlunda. Då lovades upp till tio kronors sänkning på dieseln och fem kronor på bensinen. Magdalena Anderssons regering anklagades för att vara långsam och inte ta frågan på allvar när sänkningar på omkring kronan genomfördes.

Men när det nu är dags att faktiskt presentera något blir det alltså en ynklig krona. Den blir desto ynkligare för att det faktiskt är en höjning med omkring trettio öre, jämfört med den tillfälliga skattesänkningen som löpte ut första oktober.

Brutna vallöften

Av alla storslagna löften ser vi alltså en skattehöjning jämfört med nivån när bensinprisjägarna vann valet. Hur kan det bli så här? 

Den magra resultatet kan inte bero på tuffa förhandlingar. M, KD och SD var överens om att kraftiga sänkningar av drivmedelspriserna var nödvändiga och det är väl ingen som tror att Liberalerna skulle ha nåt att sätta emot i den frågan.

Det beror inte heller på att något radikalt hänt i Sverige eller omvärlden. Ingenting har förändrats sedan SD, M och KD gjorde sina utspel innan valet. All information de har nu hade de redan då.

Fantasisänkningar

Den snälla tolkningen är att de är inkompetenta och inte fattar hur en budget fungerar. Det blev kanske ett brutalt möte med verkligheten när tjänstemännen bara skrattade när de kom dragandes med sina fantasisänkningar.

En kanske mer trolig förklaring är att de visste att deras löften inte gick att genomföra. De var mer intresserade av att presentera något som lät bra och som kunde vinna röster än att presentera politik som faktiskt var genomförbar.

Hela budgeten presenteras den 8 november. Det är stor chans att många andra vallöften kommer krympa ihop som på samma sätt som de utlovade prissänkningarna på drivmedel.

Den lilla sänkning som nu utlovas vid årsskiftet beräknas kosta 6,7 miljarder kronor. Det är onekligen mycket pengar. Om regeringen och SD skulle hålla sina vallöften skulle prislappen bli väldigt mycket större, men att bryta löften kan även det vara kostsamt. Väljarna brukar inte uppskatta att politiker ljuger dem rätt i ansiktet.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en opinionstext, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt