PolitikHär är några av Kristerssons detaljer

Här är några av Kristerssons detaljer

Enligt Moderatledaren Ulf Kristersson är allt i princip klart för en ny regering. ”Vi är i mål”, sade han utan att förklara varför de fortsätter att springa.

– Det återstår bara ”några detaljer”, förklarar han. Det finns en lång lista där djävulen kan gömma sig.

Regeringsfrågan

Vilka ska sitta i regeringen? Kristersson ville inte svara på den frågan. För Liberalerna är det en röd linje att Sverigedemokraterna inte gör det. Och SD kräver uppenbarligen mycket betalt om L ska göra det.

Asylpolitiken

Vad Liberalerna, i synnerhet de i riksdagsgruppen som är helt emot SD-samarbetet, har särskilt svårt för är SD:s krav på att helt stoppa asylinvandringen, helt avskaffa permanenta uppehållstillstånd och aktivt stimulera återvandring.

SD vill också avskaffa asylsökandes rätt att välja eget boende, en ståndpunkt de delar med både S och M, men som L motsätter sig.

Rättspolitiken

Alla fyra partier på Kristerssons sida har efterlyst hårdare tag, men även här går skarpa skiljelinjer mellan SD och L. De senare säger bestämt nej till anonyma vittnen och att upprätta visitationszoner.

Biståndet

SD vill halvera biståndet medan L vill behålla nuvarande enprocentsmål. KD har öppnat för förhandlingar.

Public service

Liberalerna slår vakt om nuvarande public service medan SD tillsammans med M och KD vill strama åt och smalna av, som det heter. SD vill även ha ett slags kontrollsystem för opartiskhet, vilket för L är en politisk inblandning i fria medier.

Välfärden

SD säger nej till sänkt a-kassa och en bortre gräns i sjukförsäkringen, vilket de andra tre vill se.

Miljö- och klimat

L står ensamma mot de andra tre, som vill minska inblandningen av biobränsle i bensin och diesel (reduktionsplikten). L vill heller inte sänka bensinskatten permanent.

Bostadsmarknaden

SD står här på samma sida som Vänsterpartiet och är emot den fria hyressättning i nyproduktion de andra tre vill ha.

Exakt i vilka detaljer djävulen leker kurragömma får vi kanske veta på fredag.

Läs mer

Populärt