HemNyheterLinde: Kan inte tänka mig ett bättre val

Linde: Kan inte tänka mig ett bättre val

Årets fredspris får ”definitivt” betydelse, säger utrikesminister Ann Linde.

– Jag är så glad, säger hon.

Nobels fredspris tilldelas i år en demokratiprofil och två människorättsorganisationer – den fängslade belarusiern Ales Bjaljatski samt ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

– Jag har träffat Bjaljatski, han har varit här i Sverige och hans organisation har gjort ett oerhört viktigt jobb. Tyvärr är ju han själv fängslad för tillfället, säger hon till vid en kort pressträff på utrikesdepartementet i Stockholm.

– När det gäller Memorial så har Sverige stöttat Memorial länge och jag har själv träffat dem flera gånger i Ryssland. När det gäller Center for Civil Liberties så verkar de i en krigssituation och jag träffade dem senast som jag var i Ukraina, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– Jag kan inte tänka mig ett bättre val i denna tid.

TT: Kan det här få någon betydelse för de här personerna och organisationerna att de nu får priset?

– Det får definitivt betydelse. Fredspriset är så stort över hela världen. Det är inte bara att de får direkta prispengar utan de får också väldigt mycket mer uppmärksamhet. I många länder tror jag inte att man känner till det viktiga arbete som de gör, säger Linde.

TT: Kan det innebära att Bjaljatski friges?

– Tyvärr har jag inga förhoppningar om det. Regimen i Belarus har visat på en otrolig repressivitet och aggressivitet. Det sitter fortfarande över tusen politiska fångar där. Det här sätter ljuset på den fortsatta situationen där.

RELATED ARTICLES

Populärt