HemNyheterLO ser risk för många strejker

LO ser risk för många strejker

En tuffare lönerörelse än på länge väntar. Och många uppmanar nu facken till återhållsamhet.

– Alla har synpunkter på lönebildningen, men ingen jävel har synpunkter på att hyrorna skrivs upp med inflationen, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Vad facken kommer att kräva eller om LO-familjen får ihop sina styrkor i en gemensam hållning mot arbetsgivarna, är för tidigt att säga.

– Det är ett exceptionellt läge, som kommer att kräva extraordinära åtgärder, säger Torbjörn Johansson som beskriver läget med skenande inflation inför vinterns stora lönerörelse som det svåraste sedan efterkrigstiden (1940-talet).

Inför lönebataljen presenterar LO lönestatistik, bearbetad utifrån SCB-siffror, som visar på att tjänstemännen fortsatt drar ifrån LO-fackens medlemmar. Löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän har ökat med 1,5 procentenhet eller drygt 1 100 kronor de två åren 2020–2021. Det är en trend som har pågått hela 2000-talet. Därmed är lönegapet nu på 1930-talsnivå, enligt LO.

Skapar spänningar

Det skapar ytterligare spänningar på arbetsmarknaden och riskerar att brista ut i strejker, enligt Torbjörn Johansson som lägger ansvaret på arbetsgivarna.

– Arbetsgivarna har belönat de som stått utanför ansvarstagandet. Det är ett mycket märkligt agerande.

Enligt honom har tjänstemannagrupper i exempelvis finans- och it-sektorn fått bättre löneutveckling än industrin där tjänstemännen hållit igen, enligt löneavtalens normering.

TT: Vad drar du för slutsatser av den utvecklingen inför lönerörelsen.

– Det försvårar ju förstås, kan ju inte vara så att de som tar ansvar hamnar i strykklass. Då kommer ingen vilja ta ansvar.

I klartext betyder detta att LO får allt svårare att klara sitt mål om en samordning där alla arbetarfack drar åt samma håll.

– Det innebär en risk för huggsexa och många strejker, säger Torbjörn Johansson.

Sju år borta

Det som alla talar om är hur facken ska tackla inflationen. Den höga inflationen på uppemot tio procent gör att löntagarna, med nuvarande löneökningstakt på runt tre procent, går back sju procent i år. Sju års reallöneökningar är därmed borta, enligt Nordeaekonomen Susanne Spectors beräkningar.

Torbjörn Johansson tänker inte i nuläget säga vad LO bör kräva. Men om LO ska hålla igen och hålla ihop för att inte bidra till någon löne- och inflationsspiral, som väldigt många ekonomer och andra nu varnar för, så krävs att alla ställer upp. Inte bara lågavlönade arbetare, dundrar LO:s avtalssekreterare.

Att exempelvis kommersiella fastighetsvärdar nu vill se hyreshöjningar i linje med konsumentprisindex är inget annat än ”humbug”, enligt Torbjörn Johansson som manar företagsägare och direktörer att inte maxa vinster och ersättningar om de samtidigt vill se löntagarna att hålla igen.

– Ska vi få det här att funka då får banne mig alla kavla upp ärmarna och börja äta blodpudding. Vi pratar om en kris, då får vi bära krisen solidariskt över klasserna. Det är inte arbetarklassen som ställt till det här.

RELATED ARTICLES

Populärt