HemPolitikPolisens hårda kritik mot Kristersson och Åkesson – bryter vallöftet

Polisens hårda kritik mot Kristersson och Åkesson – bryter vallöftet

Moderaterna gick till val på att höja polislönerna, men nu efter valet syns inte ett spår av den satsningen.

Kampen mot brottsligheten är en av Moderaternas gamla paradgrenar och innan valet gjorde Ulf Kristersson flera vallöften gällande brott och straff. Man föreslog även höjda polislöner.

Frågan var så viktig för Moderaterna att de lämnade de blocköverskridande samtalen om gängkriminalitet, då de inte tyckte att regeringen gått tillräckligt långt i sina lönesatsningar.

När Tidöavtalet, överenskommelsen som M, KD och L gjort med SD för att kunna ta över regeringsmakten, presenterades saknades dock höjningar av polisens löner helt.

Moderaternas vändning gör Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, besviken:

– Det förvånar mig lite, eftersom partierna varit tydliga under valrörelsen om att det behövs fler poliser. Och att vägen att få fler poliser är högre löner. De har varit jättetydliga, men det finns inte med i överenskommelsen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Tidöavtalet är ett dokument på omkring 60 sidor, men trots omfånget ser fackföreningens ordförande flera brister:

– Det står ingenting om några satsningar på polisprofessionen, vare sig när det gäller utbyggnad av Polismyndigheten eller behovet av att uppvärdera polisyrket, säger von Sydow.

Kritiken från polisen bådar inte gott för den tilltänkta majoriteten, eftersom kampen mot brottsligheten var en av de områden som prioriterades allra högst av såväl Moderaterna som kungamakarna i Sverigedemokraterna.

RELATED ARTICLES

Populärt