PolitikSD förlorar makten i Sölvesborg

SD förlorar makten i Sölvesborg

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborg i Blekinge. I stället blir det ett styre där både Moderaterna och Socialdemokraterna ingår.

– I takt med att samtalsklimatet med SD kraftigt försämrades så var det tvärtom med S, säger Kith Mårtensson, gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg.

I den nya koalitionen medverkar även Centern och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, enligt Blekinge läns tidning. De fyra partierna fick tillsammans 49 procent av rösterna och 24 av kommunfullmäktiges 49 mandat i valet.

– Jag blev lite tagen på sängen. Det är ett oerhört svek mot väljarna. Det saknar motstycke, säger Louise Erixon till SVT Nyheter Blekinge.

Hon är SD:s gruppledare och har varit kommunstyrelseordförande i Sölvesborg de gångna fyra åren. Erixon anser att Moderaterna varit omöjliga att förhandla med och snarare än att diskutera politik har varit fokuserade på fördelningen av de olika posterna.

SD blev i valet den 11 september största parti i Sölvesborg med 38,9 procent av rösterna.

M: SD saknar ödmjukhet

Moderaterna å sin sida menar att ambitionen var att bilda ett nytt samarbete med SD efter valet, men att det trots ”intensivt arbete” inte gick.

– Tyvärr har SD:s yttersta ledning i Sölvesborg efter deras valframgång saknat all form av ödmjukhet och i princip skurit av Moderaternas möjlighet att politiskt påverka och få inflytande genom den fördelning av mandat i nämnder och styrelser som har varit föreslagen, säger Kith Mårtensson (M), på en pressträff tillsammans med de andra samarbetspartierna.

Hon säger sig ha förståelse för att vissa moderata väljare blir besvikna, men konstaterar att andra moderater blev besvikna för fyra år sedan när samarbetet med SD inleddes.

”Långt ifrån färdiga”

I stället inleddes förhandlingar med de nya samarbetspartierna, som av Moderaterna beskrivs som respektfulla.

– Vi är långt ifrån färdiga med vad vi ska styra med, men vi har dragit de stora penseldragen och där är vi helt överens, säger Kith Mårtensson.

Birgit Birgersson Brorsson (S), som föreslås bli ny ordförande i kommunstyrelsen, säger även hon att diskussionerna har flutit på bra.

– Det har varit väldigt givande och öppna samtal, säger hon.

”Seger för S”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ser det nya styret som en seger för Socialdemokraterna som parti.

”Det är en viktig signal till både Sölvesborgsborna och svenska folket om SD:s oförmåga att ta ansvar och leda när det gäller. Det bådar illa för Ulf Kristerssons möjligheter att hålla ihop sitt regeringsunderlag under den här mandatperioden”, skriver han i ett pressutskick.

SD:s partiordförande Jimmie Åkesson kallar den nya överenskommelsen i hans hemkommun för ”ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare”.

– Det känns bedrövligt. De som röstade på Moderaterna röstade för ett fortsatt samstyre. Vi har gjort ett fantastiskt val och hade alla förutsättningar att skapa en stabil majoritet, säger han till BLT.

Läs mer

Populärt