NyheterTummen ned från FI för slopat amorteringskrav

Tummen ned från FI för slopat amorteringskrav

Finansinspektionen vill inte se någon förändring avseende amorteringskravet. Det är slutsatsen i den utvärdering som nu presenteras.

Finansinspektionen skriver att en viktig slutsats är att ändrade regler inte skulle innebära ett träffsäkert stöd till de hushåll som drabbats av bland annat höga elräkningar och ökat inflationstryck.

”En förklaring är att de flesta hushåll med små marginaler inte äger sina bostäder och därför inte har några bolån. Av dem som äger sin bostad har dessutom många små eller inga bolån”, skriver FI i ett pressmeddelande.

FI skriver att ta bort amorteringskravet skulle motverka Riksbankens arbete med att få ned inflationen genom höjda räntor.

”De som påverkas mest av ett borttagande av amorteringskravet är hushåll med stora lån. Detta är hushåll som ofta har goda marginaler och som inte påverkas lika mycket av höga elpriser eftersom många bor i lägenheter med fjärrvärme i våra stora städer”, skriver FI.

Vid exceptionella ekonomiska lägen kan det finnas anledning att ändra amorteringskrav skriver FI och hänvisar till pandemin.

”Men dagens ekonomiska läge är väsentligt annorlunda än våren 2020. De ekonomiska prognoserna är förvisso negativa och utsikterna osäkra, men inte alls i samma grad som i början av pandemin”, skriver FI.

Läs mer

Populärt