HemNyheterHård emoji-kritik mot Kristersson efter inlägg om Hedi Fried

Hård emoji-kritik mot Kristersson efter inlägg om Hedi Fried

Ulf Kristerssons inlägg om förintelseöverlevaren Hedi Fried svämmar över av orm-emojis.

Den 20 november meddelades att förintelseöverlevaren Hedi Fried avlidit vid en ålder av 98 år. Fried har under många år varit en stark röst mot rasism och antisemitism i Sverige.

På sociala medier uppmärksammade många Frieds liv och gärning. En av dessa var statsminister Ulf Kristersson, som på Instagram delade en bild på ett ljus och en text om Fried.

Inlägget har under måndagen nästan 3 000 kommentarer, långt fler än vad statsministern vanligen får. Många av kommentarerna består dessutom av en enda sak: orm-emojis.

Faksimil: Instagram

Vad betyder det att Kristerssons kommentarsfält har fler ormar än Skansenakvariet?

I Taylor Swifts spår

Första gången som det blev nyheter att ett kommentarsfält fyllts av ormar var sommaren 2016. Den som utsattes då var artisten Taylor Swift, och bakom ormarna stod personer som var fans till Kanye West och hans dåvarande fru Kim Kardashian.

Det hela hade sin upprinnelse i ett gräl över en låttext där West uttryckte sig sexistiskt om Swift, och om Swift godkänt detta innan låten släpptes. 

Det är heller inte första gången en politiker blivit mött med ormar. Efter en debatt 2020 trendade hashtagen Warrenisasnake och den demokratiske senatorn Elisabeth Warren fick tusentals orm-kommentarer. Den gången var det följare av senatorn Bernie Sanders som låg bakom.

Gemensamt i dessa fall är att den som attackeras med ormar anses vara falsk, hycklande och manipulerande. Nu riktas samma kritik mot Ulf Kristersson.

Berömt handslag

Det hela har sitt ursprung i det berömda handslaget mellan Kristersson och Fried inför valet 2018. Där lovade Kristersson att han inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, som har sina rötter i den antisemitiska vit makt-rörelsen.

Bara ett par år senare inledde dock Kristersson ett djupt samarbete med SD och nu är hans regering beroende av partiet. Detta svek upprör många och de senaste två månaderna har nästan samtliga inlägg från moderatledaren haft kommentarer som enbart lyder “Hedi Fried”. 

Inlägget om Frieds bortgång är under måndagen det senaste som lagts upp av Kristersson. Under måndag förmiddag bestod en stor del av kommentarerna av ormar, men strax innan lunch hade de rensats bort.

Faksimil: Instagram

Kvar i flödet fanns många inlägg med som bara lyder #dutoghenneihand och fler ramlar in hela tiden. Det återstår att se om även de här kommentarerna kommer att raderas.

RELATED ARTICLES

Populärt