HemPolitikHögerregeringens misslyckande: “Kommer inte nå klimatmålen”

Högerregeringens misslyckande: “Kommer inte nå klimatmålen”

Med finansminister Elisabeth Svantessons ekonomiska politik kommer Sveriges utsläpp att öka de närmaste åren, samtidigt som världen rusar allt snabbare mot en klimatkatastrof.

Man behöver inte vara professor för att inse att vi är i en klimatkris. I södra Sverige är det fortfarande meteorologisk sommar och värmerekordet för november väntas bli slaget.

Det får stora konsekvenser för bland annat igelkottar och andra djur som ska gå i ide. Och då har vi i Sverige kommit lindrigt undan i jämfört med klimatkaoset som drabbat bland annat Tyskland, Pakistan och USA.

Trots överväldigande vetenskapliga bevis finns det fortfarande de som inte tror på klimatförändringarna. Minst sex av dem sitter i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, enligt en enkät från SVT.

Partiets mest profilerade klimatpersonlighet är nya riksdagsledamoten Elsa Widding, som fått skarp kritik för sina felaktiga uttalanden om klimatet. 

Även partiledaren Jimmie Åkesson verkar höra till klimatförnekarna:

– Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu, säger han till SVT angående klimatkrisen.

Missar klimatmål

Även Moderaterna verkar nu sluta sig till klimatskeptikerna. Finansminister Elisabeth Svantessons budget innebär att Sveriges utsläpp kommer att öka de närmaste åren.

Den stora anledningen till utsläppen är att man kraftigt vill minska andelen biobränslen i bensin och diesel. Det är inte klart om detta kommer få stor effekt på priset. Regeringens skattesänkning, som kommer kosta över sex miljarder kronor nästa år, ger en skillnad på 14 öre per liter bensin.

Politiken gör att Sverige inte kommer nå sina klimatmål för 2030. Trots att det är ett stort misslyckande för Sverige internationellt verkar finansministern obrydd över hur hennes politik kommer slå mot klimatmålen.

– Det innebär att vi inte når målen. Gör vi inte det så gör vi inte det, men ambitionen styr mot det målet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Lägger krokben för klimatåtgärder

Högerregeringens klimatpolitik vilar tungt en ökad elektrifiering och på kärnkraften. Svantesson lägger dock krokben för elektrifieringen genom att slopa bonussystemet för elbilar. Över en natt blev elbilar i Sverige omkring 70 000 kronor dyrare vilket kommer minska försäljningen. 

Inte heller kärnkraften kommer hindra utsläppsökningar den närmaste tiden. Enligt prognoser kommer inga nya kärnkraftverk komma i drift på minst tio år. 

Vem som ska göra de enorma investeringar som krävs för ny kärnkraft är också mycket oklart. Detta sedan tyska Uniper tillbakavisat regeringens påstående om att de ville vara med och finansiera deras kärnkraftsprojekt.

RELATED ARTICLES

Populärt