NyheterKrisen inom Liberalerna fortsätter: "Akut problem"

Krisen inom Liberalerna fortsätter: ”Akut problem”

Med nöd och näppe räddade stödrösterna kvar Liberalerna i riksdagen – sen dess har partiet omgivits av negativa rubriker och svekdebatt. Nu har L släppt en valanalys som pekar på stora problem.

”Man säger en sak före valet, sen är det val, sen säger man också en sak efter valet”.

Johan Pehrsons bevingade ord har blivit en symbol för hela regeringens och Liberalernas hantering av den knappa valsegern den 11 september.

Med knappt 40 000 rösters marginal lyckades Liberalerna hålla sig över riksdagsspärren, men sen valnatten har partiet kämpat med krympande opinionssiffror och negativa rubriker.

Bland annat har debatten inom partiet varit stor, då många höga företrädare anser att man lagt sig för platt i slottsavtalet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Dessutom har L fått stor kritik efter att man kraftigt minskat de svenska klimatambitionerna och gått med på att lägga ner Miljödepartementet.

I senaste mätningen från Sifo låg Liberalerna bara på 3,6 procent. I Novus förtroendemätning från början av november sjunker partiledaren Johan Pehrson som en sten, och går från 21 procent till 14.

”Ett akut problem”

Nu har Liberalerna gjort en eftervalsanalys, där man pekar på gigantiska problem inom partiet.

”Det är ett akut problem att partiet fortsatt målas upp som ett sänke för den borgerliga regeringen”, skriver man i sin valanalys, enligt TT.

Enligt analysen har hållningen till Sverigedemokraterna gjort det ”omöjligt att mobilisera väljare”.

Analysen varnar också för att partiets ställning som ett parti som också kan göra bra ifrån sig lokalt är hotad, och att väljarna kommer att vara trötta på partiet lagom till nästan val om man inte slutar bråka internt.

Med andra ord kan man konstatera att partiets valanalys är väldigt positiv, eftersom man antyder att väljarna inte redan är trötta på Liberalerna.

Läs mer

Populärt