PolitikMiljardsmällen – så mycket kostar regeringens skattesänkning för rika

Miljardsmällen – så mycket kostar regeringens skattesänkning för rika

Tjänar du över 70 000 i månaden? Grattis! Nu kommer svenska folket och välfärden bekosta en skattesänkning som gör att du får ännu mer pengar.

Att både Sverige och världen befinner sig mitt i en kris har förmodligen inte undgått någon. El- och matpriserna ökar, bensinen har blivit dyrare och klimatkrisen förvärras.

Men den nya regeringen verkar mest vara bekymrad över att rika svenskar betalar för mycket skatt.

Regeringen vill med hjälp av Sverigedemokraterna genom grundavdrag, jobbskatteavdrag och att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt låta personer med höga inkomster betala mindre i skatt.

De som gynnas mest är personer med höga inkomster. En person som tjänar 50 000 kronor i månaden kommer få 1 000 kronor i månaden i skattesänkning nästa år, för den som tjänar 70 000 kommer det handla om 1 400 kronor.

Den som tjänar under 30 000 i månaden får ingen skattesänkning alls.

Kommer kosta tio miljarder

Och billigt blir det inte.

Enligt oppositionen kommer skattesänkningen kosta hela tio miljarder kronor bara nästa år. Siffran lyftes upp under riksdagens frågestund med finansminister Elisabeth Svantesson under torsdagen.

Det kan jämföras med att kommunerna fick sex miljarder i ökade bidrag och att sänkningen av drivmedelspriserna med 14 öre kostar 6,7 miljarder. Rättsväsendet fick nöja sig med en ökning med 1,4 miljarder.

Regeringen och SD satsar alltså mest på att sänka skatten för höginkomsttagare, snarare än att ta itu med kriminaliteten eller satsa på välfärden.

Läs mer

Populärt