HemNyheterMinisterns plan: Öka utförsäljningen av allmännyttan

Ministerns plan: Öka utförsäljningen av allmännyttan

Bostadsminister Andreas Carlson vill öka takten i utförsäljningen av allmännyttan, framförallt i områden där det bor människor med låga inkomster.

Sveriges nye bostadsminister Andreas Carlson (KD) har suttit omkring en månad på sin post. Trots att Tidöavtalet nästan helt saknar bostadspolitik menar han i en intervju i Dagens Nyheter att han ska arbeta för att fler ska “förverkliga sina bostadsdrömmar”.

Det är högersvenska för att han vill att fler ska köpa bostadsrätt, och att mer av allmännyttan ska säljas ut. Särskilt vill han att hyresrätter i storstädernas ytterområden ska säljas ut.

Andreas Carlson menar att fler bostadsrätter leder till tryggare områden. Hur de som bor i dessa områden idag ska få möjlighet att få ett bostadslån kommenterar han inte.

Kan bli förlustaffär

De senaste åren med nollränta har köp av den egna bostaden setts som det enklaste sättet att få ihop en förmögenhet. Och trots en skenande marknad är det många som “förverkligat bostadsdrömmar” och gått med på ombildningar av sina hyresrätter.

Mellan 2016 och 2021 gjordes ombildningar för över 42 miljarder kronor. Det har ofta varit en bra affär, men särskilt i städernas ytterområden har det kunnat bli en förlustaffär redan innan den ekonomiska kris vi nu befinner oss i.

Vid flera affärer har hyresgäster pressats att skriva på av så kallade ombildningskonsulter, som ska hjälpa fastighetsägaren att övertyga hyresgästerna. Detta visar granskningar gjorda av Hem & Hyra.

De med lägre inkomster tvingas antingen flytta eller ta dyra och osäkra lån, med högre räntor och sämre villkor. Det kan göra att bostadsdrömmarna blir riktiga mardrömmar.

Om de ekonomiska prognoserna slår in kommer ett bostadslån på fem miljoner, som idag kostar 6 000 kronor i månaden, nästa år gå lös på 22 000 kronor. Det är självklart en ohållbar situation för de flesta, men för den med låga eller osäkra inkomster är det helt omöjligt.

Få reformer för hyresgäster

Om det ska blir något slopat amorteringskrav vägrar bostadsministern att svara på i DN-intervjun, trots att det var ett löfte innan valet. Det vallöftet har fått stark kritik från bland annat ekonomer och Riksbanken, men innan valdagen fortsatte högerpartierna att hävda att de ville genomföra stoppet.

Högerregeringen har även skrotat investeringsstödet för nybyggnation av hyresrätter, som skulle se till att det byggdes fler hyresrätter med lägre hyror. Så vad är då deras plan för att fattiga människor ska ha råd att ha en bostad? Jo, att släppa på kraven för kvaliteten på nybyggen.

Istället vill de göra det enklare för exploatörer att kringgå regler. Det kan exempelvis handla om att bygga bostäder som inte är tillgänglighetsanpassade eller på ställen där bullernivån är för hög. 

Carlson skickar även signaler om att han vill luckra upp kommunernas makt att styra över var det ska byggas och hur det ska se ut. Det skulle göra att byggherrar får mer makt att bestämma hur våra städer ska se ut.

Hur några av de här insatserna ska ge billigare bostäder som fler har möjlighet att bo i är osäkert. Om de med svagast ekonomi tvingas bort från sina bostäder när de ombildas till bostadsrätter är det svårt att se var de ska ta vägen istället.

RELATED ARTICLES

Populärt