HemPolitikRegeringens elstöd ger pengaregn över miljardärer

Regeringens elstöd ger pengaregn över miljardärer

De allra rikaste är de som tjänar allra mest på regeringens elstöd, visar en granskning från Expressen.

Från februari, flera månader senare än utlovat, kommer regeringens elstöd att börja betalas ut, om inget oförutsett händer.

De som gynnas mest av stödet är några av Sveriges allra rikaste. Detta står klart sedan Expressen gått igenom de som får de allra högsta utbetalningarna i kommuner med kommunala elbolag.

Lyxkåkar i välmående förorter till våra storstäder är riktiga elslukare, och därför kommer kompensationen bli extra förmånlig för dessa hus. När elstödet trillar in på kontot kan det röra sig om upp till 100 000 kronor i kompensation.

Miljardärer, fortbyggare och ishockeystjärna

Bland de som får de högsta utbetalningarna finns en hockeystjärna, flera miljardärer och en fastighetsmagnat vars fortliknande sommarbostad (med tillhörande bergrum) förbrukar mer el än tio vanliga villor.

Flera av de som kompenseras allra mest får stödet just för deras lyxiga fritidsbostäder. Regeringen har nämligen utformat elstödet så att det inte gör skillnad på om man är skriven på adressen eller inte.

En annan som kommer få en rejäl slant är Dan Sten Olsson, ägare till Stena Line, som bor i en monstervilla i Örgryte som förbrukade 84 000 kilowattimmar i fjol.

Men dollarmiljardären verkar inte ha lidit av det.

– Nej, men du vet. Du frågar fel person. Det bara är så, svarar han Expressen på frågan om han känt av elprishöjningarna.

Trots att det handlar om många tiotusentals kronor i ersättning får denna gåva från högerregeringen alltså ett rätt ljumt mottagande från de superrika.

RELATED ARTICLES

Populärt