UtblickRød seger! Danska Socialdemokraterna gör bästa valet på 20 år

Rød seger! Danska Socialdemokraterna gör bästa valet på 20 år

Socialdemokratiska Mette Frederiksen och hennes röda block vann det rysarjämna danska valet.

De sista mandaten svängde efter midnatt och sedan var det klart att det röda blocket tog hem segern till danska folketinget. Två mandat från Grönland och ett från Färöarna gav det röda blocket en majoritet.

Socialdemokratiet fick 27,5 procent av rösterna och gjorde sitt bästa val på 20 år.

Men även innan de sena svängningarna var det en dramatisk valnatt.

Gränsen för att komma in i svenska riksdagen ligger som bekant på fyra procent av rösterna. I Danmark ligger den gränsen på två procent, vilket öppnar för att många småpartier kommer in. Så hände även detta val och det kommer nu vara 12 partier i folketinget.

Ett av partierna är det nystartade Moderaterne som leds av tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen. Han utropade sig själv till kungamakare under valnatten och menade att det var klart att det med hans hjälp skulle bli en ny regering.

Han tog dock ut segern i förskott. Trots att hans nya parti blir landets tredje största behövs de inte för att det röda blocket ska kunna knipa de 90 stolar som ger majoritet.

SD:s systerparti kraschade

Danske Folkeparti, systerparti till Sverigedemokraterna, gjorde ett katastrofalt val och utraderades nästan helt. Från att ha legat på runt 21 procent när de var som störst fick de i detta val bara 2,6 procent. Det är en minskning med över sex procentenheter sedan förra valet.

Från att ha varit en maktfaktor i dansk politik har partiet nu med ett nödrop klarar spärrgränsen och får nöja sig med fem mandat.

Läs mer

Populärt