HemNyheterÅkesson om bensinsveket: Inte lovat något datum

Åkesson om bensinsveket: Inte lovat något datum

De utlovade prissänkningarna på drivmedel gick från tio kronor till bara några ören. Men Sverigedemokaternas partiledare Jimmie Åkesson tycker inte att några löften brutits.

Sverigedemokraternas roll i den svenska politiken är unik. De är största parti i en koalition, men sitter själva inte i regeringen.

Trots att de är vid sidlinjen har samarbetspartiet stort inflytande över regeringens politik och har fått genomslag för flera av sina högst prioriterade frågor.

När det gäller SD:s krav på sänkta drivmedelspriser har det däremot gått riktigt dåligt.

Underkänns av väljarna

I valrörelsen tävlade högerpartierna i att ge löften om sänkta bränslepriser. Allra längst gick SD som lovade tio kronor lägre dieselpriser.

Efter att ha lagt sju miljarder av skattebetalarnas pengar för att sänka priset visade det sig att skillnaden vid pump blir så liten att få ens kommer märka den. Men Jimmie Åkesson menar i en intervju med Dagens Nyheter att det ändå går åt rätt håll.

Det verkar dock som att många inte håller med. När det stod klart att prissänkningen blir några ynkliga ören blev reaktionerna på sociala medier kraftiga. I en ny mätning ger mer än hälften av de tillfrågade regeringen underkänt.

Åkesson vill heller inte kännas vid att det skulle handla om ett svek eller att löften har brutits.

– Jag upplever inte att vi har lovat något skarpt datum. Bara för att ha det sagt, säger Åkesson till Dagens Nyheter.

Om man kikar närmare på vad som faktiskt sa under valrörelsens sista dagar är det svårt att hålla med Åkesson. Dagen innan valet skrev SD på Instagram att det skulle bli tio kronor billigare bränsle med deras politik och uppmanade väljare att ”chocksänka dieselpriset imorgon”.

Reaktionerna på den politik SD är med och driver visar att väljarna förväntat sig något annat än det som nu genomförs.

RELATED ARTICLES

Populärt