HemSverigeHär blir Ebba Busch påkommen med att ljuga

Här blir Ebba Busch påkommen med att ljuga

Ett viralt klipp visar hur Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blir påkommen med en lögn.

Att politiker är hala och förhåller sig en liten smula fritt till det där med sanning är en vanlig föreställning, men ibland överträffar verkligheten dikten.

Ett sådant tillfälle inträffade under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda och den som nu tvingas äta upp sina ord är Kristdemokraternas Ebba Busch.

Det hela uppmärksammades av Leo Vene, som även står bakom det populära instagramkontot Dyngbaggegalan. Klippet från debatten har i skrivande stund över 3 000 gilla-markeringar och i kommentarerna är många upprörda över partiledarens beteende.

Under ett replikskifte lyfte Per Bolund att Busch tidigare anklagat såväl honom som dåvarande statsminister Stefan Löfven för att med berått mod orsakat människors död under coronapandemin.

– Man får inte citera varandra så, svarade Ebba Busch och hävdade att hon aldrig anklagat någon för att ha velat illa eller för att ha förorsakat människors död.

Det Ebba Busch sa var inte ens nära sanningen. Faktum är att hon, inte bara vid ett tillfälle utan två, använt exakt de orden i debatter. Dessutom har hon sagt samma sak i intervjuer.

Detta ville Busch, Sveriges energiminister och vice statsminister, inte kännas vid utan kallar det ”ovärdigt i en tid av ökad populism och polarisering” att tillskriva henne ord som hon alltså definitivt sagt vid ett flertal tillfällen.

Hon uppmanade Bolund att gå tillbaka och se vad hon sa ordagrant. Om Bolund gjort detta är inte klart, men i Instagramklippet blir det väldigt tydligt:

– Det var berått mod. Avsiktligen. Med öppna ögon, använd vilket ord du vill. Men man visste, är det direkta citat som Busch menar inte existerar.

Det är inte första gången en representant för högerregeringen säger saker som är direkt osanna, och så som de senaste månaderna sett ut är det nog tyvärr inte sista gången.

RELATED ARTICLES

Populärt