HemPolitikStödet för SD störtdyker bland LO-män

Stödet för SD störtdyker bland LO-män

Den senaste partisympatiundersökningen från SCB är inte rolig läsning för Jimmie Åkesson och hans partikamrater.

Det har nu gått nästan tre månader sedan valet. Den första tiden för den nya högerregeringen har varit minst sagt skakig och det speglas i ett flertal opinionsmätningar.

Landets största mätning är partisympatiundersökingen från SCB som kommer ut två gånger per år. Eftersom den görs under en längre period speglar den övergripande trender snarare än hastiga opinionssvängningar. Men jämfört med maj 2022 erbjuder novembermätningen vissa häftiga rörelser i väljarkåren.

Tappar förtroende hos LO-kollektivet

En av de stora svängningarna sedan valet ser man hos män inom LO-yrken. De senaste åren har Sverigedemokraterna vunnit stöd i gruppen och har under vissa perioder varit det största partiet. I den senaste mätningen har dock Socialdemokraterna återtagit förstaplatsen.

I maj 2022 hade SD stöd från 40 procent av gruppen. Nu efter valet har denna siffra sjunkit brant. I den senaste mätningen hamnar SD på 31 procent.

Speglas av andra mätningar

Det stora tappet för SD speglas i andra mätningar den senaste tiden. En mätning från SVT/Novus visar en kraftig väljarflykt från SD till S.

– I stort sett vinner S väljare från alla partier, men absolut mest från SD, säger Novus vd Torbjörn Sjöström om mätningen.

Även i Aftonbladet/Demoskop tappar SD rejält. Sedan valet är minskningen 2,9 procentenheter. I samma mätning får S sitt högsta stöd sedan 2014.

I faktiska tal skulle det handla om att 130 000 väljare övergett SD på bara en månad. I mätningarna har de svarande inte fått svara på varför de övergett SD, men det är troligen kopplat till de stora frågorna just nu – det ekonomiska läget och framförallt elstödet och bränslepriserna.

Elstödet, som bara kommer ges till elkunder i södra Sverige, blir månader försenat och mycket mindre än vad som lovades i valrörelsen. Av de utlovade stora prissänkningarna på drivmedel blev det i verkligheten bara tal om ett par ören.

Med tanke på hur många av högerregeringens vallöften som de redan lyckats bryta är det inte konstigt att de och stödpartiet SD straffas i opinionen.

RELATED ARTICLES

Populärt