HemNyheterAvgångskrav på Kristerssons närmaste man efter tjuvfiske

Avgångskrav på Kristerssons närmaste man efter tjuvfiske

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har brutit mot lagen och ljugit för polisen. Nu kommer krav på att Nilsson ska avgå.

Statsminister Ulf Kristerssons närmaste medarbetare, statssekreteraren PM Nilsson, har hamnat i rejält blåsväder.

Nilsson har nämligen fiskat ål utan tillstånd, trots att det är olagligt. Nilsson, som 2021 blev tagen på bar gärning, försökte då ljuga för polisen i ett förhör. När polisen tog upp fallet igen i december förra året fortsatte Nilsson ljuga i ett nytt förhör.

SVT skriver också att Nilsson 2014 skrutit på Facebook över att ha fångat egen ål, något som då varit olagligt i sju år.

Enligt Naturskyddsföreningen är ålen akut utrotningshotad, och men vill därför se ett totalt fiskestopp på ål.

Krav på avgång

Efter att det visat sig att Nilsson anser att Sveriges lagar är något som gäller andra, men inte honom själv, har nu krav på hans avgång kommit.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi, vill att Nilsson ska få sparken.

– Det är direkt olämpligt att han är kvar som statsministerns statssekreterare, säger Shekarabi till DN.

Ardalan Shekarabi (S). FOTO: Marko Säävälä/TT

Han fortsätter:

– Regeringen säger sig prioritera frågor som gäller lag och ordning. Mot den bakgrunden är det extremt förvånande att statsministerns statssekreterare har vilselett polisen i en förhörssituation.

Drar in miljonbelopp

Men, böterna på knappt 39 000 kronor kanske inte svider allt för mycket för statssekreteraren.

Enligt uppgifter Morgon-Tidningen begärt ut av Skatteverket taxerar PM Nilsson runt 1,2 miljoner kronor om året. Detta var dock innan Nilsson tillträdde som statssekreterare, en post som ger en månadslön på 121 200 kronor i månaden.

Talesättet ”om ett brott bara straffas med böter är det bara ett brott för fattiga” känns inte helt främmande i sammanhanget.

RELATED ARTICLES

Populärt