Utblick"Kontakt" mellan USA och Kina kring ballong

”Kontakt” mellan USA och Kina kring ballong

Efter flera dagars fruktlösa försök har Pentagon haft kontakt med Peking kring den misstänkta spionballong som i början av februari sköts ned utanför USA:s östkust, enligt det amerikanska försvarsdepartementet.

”Kontakter med Kina kring ballongen har tagits,” sa biträdande försvarsminister Melissa Dalton till ett samlat pressuppbåd under söndagen.

Kina har tidigare tydligt markerat sitt missnöje med USA:s agerande och kallade förra veckan beslutet att skjuta ned ballongen för ”ansvarslöst”.

Inga detaljer kring vem som ligger bakom den upprättade kontakten med Kina eller vad som har sagts mellan länderna har ännu framkommit.

Under söndagen sköts ett föremål ned vid gränsen mellan USA och Kanada. Det var den tredje dagen i rad som ett föremål skjutits ned över Nordamerika – och den fjärde incidenten sedan en misstänkt kinesisk spionballong den 4 februari sköts ned utanför South Carolinas kust.

Under den senaste veckan har USA anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA, men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

Läs mer

Populärt