HemNyheterLönegapet växer: Så mycket jobbar kvinnor gratis

Lönegapet växer: Så mycket jobbar kvinnor gratis

48 minuter om dagen. Så mycket jobbar svenska kvinnor i snitt gratis jämfört med sina manliga kollegor, enligt Lön hela dagen.

Uträkningen görs årligen av rörelsen där man omvandlar lönegapet mellan kvinnor och män till timmar och minuter.

Sedan 2012 har löneskillnaden minskat med 22 minuter – men nu ökar den något. Rörelsen pekar bland annat på att kvinnor i den privata servicesektorn och utrikesfödda kvinnor drabbades hårt av pandemin.

”Redan innan den ekonomiska krisen var det många kvinnor som inte kunde lämna en relation av ekonomiska skäl. Med skenande priser och räntor kommer kvinnors frihet att inskränkas ytterligare om inget görs”, säger Clara Berglund generalsekreterare för Sveriges kvinnoorganisationer, initiativtagare till rörelsen.

RELATED ARTICLES

Populärt