HemPolitikHård S-kritik mot regeringen efter klimatfiasko: "Sitter på händerna"

Hård S-kritik mot regeringen efter klimatfiasko: ”Sitter på händerna”

Sverige halkar efter i arbetet för klimatet enligt en ny rapport. Nu kommer tung kritik från oppositionen.

Regeringens politik ökar Sveriges utsläpp av växthusgaser. Det slår idag Klimatpolitiska rådet fast i en ny rapport.

Enligt rådet saknar regeringen en plan för att nå Sveriges klimatmål.

– Det är därför både allvarligt och anmärkningsvärt att den svenska regeringens ändrade politik nu riskerar att leda till ökade utsläpp när vi snarare behöver accelerera omställningen. Det är dessutom första gången på två decennier som ändrad politik leder till ökade utsläpp, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson till TT.

Från Socialdemokraterna är kritiken idag hård mot regeringen.

– Regeringen sitter på händerna, och det verkar inte finnas någon krisinsikt. Vi ser i budgeten att det inte finns någon klimatpolitik. Vi hör inget om en plan framåt, säger Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg idag.

Även från hjälporganisationen Oxfam är kritiken stenhård.

”För första gången på 20 år leder svensk politik till ökade utsläpp. Det är helt oförlåtligt mitt i en brinnande klimatkris. Regeringen sviker svenska folket och världen, och underminerar förtroendet för vår demokrati genom att föra en politik som inte når målen”, säger Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

Regeringens svar: ”Olyckligt”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari svarar på kritiken och tycker att det är ”olyckligt” att regeringen nu blir totalsågade av rapporten.

Det är väldigt olyckligt. Den här regeringen har ett hårt arbete framför sig att komma med politiska åtgärder som ser till att vi inte ökar utsläppen, säger Romina Pourmokhtari till TT.

RELATED ARTICLES

Populärt