HemUtblickIsraels president: Stoppa lagen omedelbart

Israels president: Stoppa lagen omedelbart

Israels president Isaac Herzog vädjar till premiärminister Benjamin Netanyahu att omedelbart stoppa de lagändringar som minskar domstolarnas makt. Netanyahu ska tala under morgonen, och enligt medieuppgifter kanske avisera något slags reträtt.

Efter jättelika protester på gatorna runtom i landet twittrar Herzog att ”jag uppmanar er att omedelbart stoppa lagstiftningsprocessen”.

”Vi har sett mycket svåra scener i kväll”, konstaterar han. ”Jag vädjar till premiärministern, medlemmarna i regeringen och medlemmarna i koalitionen”.

Herzogs ämbete har främst en ceremoniell och representativ roll, men trycket har uppenbarligen ökat dag för dag mot Netanyahu. Många både i Israel och utomlands befarar till och med att landets status som demokrati är i fara.

Tusentals i protest

På lördagen, då runt 200 000 personer demonstrerade mot rättsreformen, uttalade sig försvarsminister Yoav Gallant kritiskt mot regeringens försök att ändra Högsta domstolens mandat. Han varnade för att hela situationen äventyrar landets säkerhet.

Hundratusentals människor har begett sig ut på Israels gator för att protestera (FOTO: AFP via TT)

Benjamin Netanyahu, som under lördagen befann sig i London, sparkade försvarsministern när han kom hem på söndagen. På beskedet följde protester på gatorna i flera israeliska städer och även utanför Netanyahus bostad under söndagen och långt in på natten.

Genom att tvinga bort försvarsministern så snabbt sände Netanyahu ett kraftfullt meddelande till de partikamrater som kan vilja bromsa rättsreformen, skriver The Jerusalem Post.

Uttalande väntas

På måndagsmorgonen kom beskedet att Netanyahu ska tala till folket inom kort. Signaler till israeliska medier går ut på att han ska backa på något sätt – men i vilken utsträckning är oklart. Han har byggt en mycket brokig koalition, som löper hög risk att rämna om han inte infriar sina löften till små extremistiska partier.

Den omstridda lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Stora demonstrationer med tiotusentals deltagare har hållits varje lördag i tre månaders tid. Enligt israeliska medier deltog över 100 000 människor i en jättedemonstration i Tel Aviv i lördags. Protesterna har dock inte gett resultat, utan processen för lagändringen har fortsatt.

RELATED ARTICLES

Populärt