HemBreakingJoe Biden ställer upp för omval

Joe Biden ställer upp för omval

USA:s president Joe Biden lanserar sin kampanj för att bli Demokraternas kandidat inför nästa års val, skriver han på Twitter.

– Jag vet att vi är ett land som fortfarande tror på ärlighet och respekt, och att behandla varandra med värdighet, säger Joe Biden i det tre minuter långa videoklippet där han meddelar sin kandidatur.

– Låt oss slutföra jobbet, säger han.

Väntat omval

Att 80-årige Biden ställer upp för omval är väntat. Enligt personer med insyn inleddes hans kampanj redan när Republikanerna erövrade representanthuset efter mellanårsvalet i november.

”Varje generation har ett ögonblick där de har varit tvungna att stå upp för demokratin. Att stå upp för sina fundamentala rättigheter. Jag tror att det här är vårt”, twittrar Biden.

Även USA:s vicepresident Kamala Harris kommenterar Joe Bidens besked på Twitter.

”Som amerikaner tror vi på frihet och självständigt – och vi tror att vår demokrati bara kommer att vara lika stark som vår vilja att kämpa för den. Det är därför Joe Biden och jag kandiderar till omval”, twittrar Harrris.

Fyra år sedan förra beskedet

Beskedet kommer på dagen fyra år efter det att president Biden meddelade att han skulle ställa upp i det förra valet, som han vann över Donald Trump. Även då kom beskedet i form av ett videoklipp.

Bidens stöd i färska opinionsundersökningar är dock svagt, bara runt hälften av Demokraternas egna väljare stödjer hans kandidatur för en andra period.

Från många håll lyfts vissa farhågor om hans ålder, då han vid slutet av en eventuell andra mandatperiod skulle vara 86 år gammal.

RELATED ARTICLES

Populärt