HemNyheterEbba Buschs mardrömsmånader – ifrågasätts som partiledare

Ebba Buschs mardrömsmånader – ifrågasätts som partiledare

Den 18 oktober blev Ebba Busch minister – sen dess har det mesta gått utför. Här är månaderna som skakat Kristdemokraterna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har några riktigt tuffa månader bakom sig. Nu har det till och med gått så långt att hon ifrågasätts internt av högt uppsatta partikamrater.
Men vad är det egentligen som har hänt? Här är en sammanfattning.

Elstödet

En av de viktigaste frågorna inför valet var stöd till hushållen till följd av de höga elpriserna.

De fyra Tidöpartierna lovade att stödet skulle vara på plats 1 november. Många svenskar gick till valurnorna och trodde på detta.

Men något elstöd 1 november blev det inte. Det skulle dröja till i slutet av februari 2023 innan något elstöd började betalas ut. Ebba Busch försökte till och med slingra sig ut ur situationen genom att säga att elstödet faktiskt var på plats det 1 november – något som självklart inte var sant.

Busch sa också i en intervju med SR att regeringen aldrig lovat att pengarna skulle vara hos hushållen före jul – något som inte heller var sant.

När stödet sen väl betalades ut hade regeringen belagt det hela med sekretess, vilket gjorde det omöjligt för allmänheten att granska utbetalningarna.

Exempelvis fick en ensam person över 700 000 kronor i utbetalt elstöd. Vem det var? Det såg Busch och högerregeringen till att ingen fick veta.

Det bortglömda vallöftet

Precis före valet kom ett uppseendeväckande vallöfte från KD och Busch. Kristdemokraterna skulle inte bara lansera ett elstöd, man skulle kapa svenskarnas elräkningar rejält.

I ett Instagram-inlägg, publicerat den 2 september, lovar Busch att införa ett tak på elräkningar.

”Vi vill införa ett högkostnadsskydd. 90% av elkostnaden över 70 öre ska kompenseras via staten”.

Men det löftet blev det ingenting av, trots att Ebba Busch blev energiminister. I december erkände Ebba Busch att det inte blev något av löftet.

Slarv i miljard-klassen

På energidepartementet har larm om slarv höjts. Beslut som kommer sent och som kommuniceras dåligt har fått anställda att jobba i panik, skriver Dagens Nyheter.

– De beter sig som om de fortfarande satt i opposition och kan gå ut med förslag till höger och vänster. Det går inte att agera så när man har makten, sa en källa till Dagens Nyheter i februari.

Sverige kan också gått miste om miljarder i elstöd, då man inte gjorde som resten av EU och införde ett tak på övervinster bland elbolagen, skriver DN.

Skandalen med partisekreteraren

En av årets stora snackisar har varit skandalen inom Kristdemokraterna angående två personer med mycket nära kopplingar till Ebba Busch – dåvarande partisekreterare Johan Ingerö och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

Skyttedal anklagade Ingerö för att ha begått övergrepp mot henne på en fest 2014. Bråket slutade med att Johan Ingerö fick sparken, men även att Skyttedal fick kritik av Busch, då Skyttedal medgivit att hon använt narkotika.

Johan Ingerö beskrev senare situationen som ”absurd”.

Opinionssiffrorna

Valresultatet 2022 blev inte så högt som Kristdemokraterna kanske hoppats på, men med 5,3 procent av väljarstödet hade man ändå viss marginal ner till riksdagsspärren.

Men nu är partiet i djup kris.

Enligt sammanvägningen Svensk väljaropinion gjord av Sifo är Kristdemokraterna nere på 3,6 procent. Enligt Pollofpolls.se är siffran 3,4 procent. Inget i nuläget pekar på att den negativa trenden skulle brytas.

Ifrågasätts internt

Med tanke på allt detta är det kanske inte så konstigt att det nu börjat höjas röster internt mot Ebba Busch.

Expressen har talat med flera tunga partister som ger tummen ner åt Ebba Busch. Dessa röster ska ha blivit starkare sen partiledardebatten i SVT den 6 maj, där en semesterledig Ebba Busch ersattes av KD-toppen Jakob Forssmed.

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha, säger en ”mycket central företrädare” till Expressen.

Även partisekreterarskandalen och turerna kring Busch som minister har fått folk inom KD att tvivla på henne, enligt Expressen.

– Det är många som pratar om framtiden i partiet. Inte nödvändigtvis kopplat till att det är läge att byta partiledare. Men även partiledarfrågan har blivit ett samtalsämne, säger en ”central källa i partiet” till Expressen.   

RELATED ARTICLES

Populärt