BreakingKaos i regeringen – utspel om kärnkraft dras tillbaka

Kaos i regeringen – utspel om kärnkraft dras tillbaka

Hur ser regeringen på kärnkraft? Den frågan kan man ställa sig efter att ett uttalande om nya reaktorer nu helt dragits tillbaka.

Svensk kärnkraft och hur pass stor del av Sveriges energiproduktion som ska bestå av kärnkraft har länge varit ett hett debattämne.

På en pressträff i början av augusti 2023 sa miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att det kommer behövas tio nya kärnkraftsreaktorer i Sverige till 2040-talet. I samband med pressträffen skickades även ett pressmeddelande ut.

Men nu avslöjar Aftonbladet att utspelet dragits tillbaka. Även alla spår av uttalandet och pressmeddelandet har tagits bort från regeringens hemsida.

Anledningen? Miljöminister Pourmokhtari har ”gått över sina befogenheter” enligt en källa till Aftonbladet, och att något beslut om ett specifikt mål om antal kärnkraftsreaktorer inte finns.

Dessutom är det inte ens miljöministern som ska ansvara för den här typen av frågor, skriver Aftonbladet. Enligt en källa till Aftonbladet följde inte Pourmokhtaris utspel de regler som finns för gemensam beredning inom regeringskansliet.

Näringsminister Ebba Busch (KD) FOTO: Oscar Olsson/TT

Arbetet med att ta fram en energiplan för framtiden ligger istället på näringsminister Ebba Busch.

Läs mer

Populärt