SverigeSkuldberget hos Kronofogden högsta någonsin

Skuldberget hos Kronofogden högsta någonsin

Skuldberget hos Kronofogden växer och är nu det högsta någonsin, visar ny statistik från myndigheten för årets sex första månader.

“Det märks tydligt att många har svårt att få pengarna att räcka. Vi har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år. Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Under första halvåret 2023 fick Kronofogden in 609 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det är en ökning med drygt tolv procent jämfört med samma period i fjol.

Skuldbeloppen i kraven har blivit allt högre under flera års tid och nu accelererar utvecklingen.

Under första halvåret 2023 uppgick det totala skuldbeloppet till 14,6 miljarder kronor. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med 3,8 miljarder, eller 35 procent, jämfört med samma period 2022.

Även antalet personer som hamnar hos Kronofogden har ökat, med omkring sex procent.

Läs mer

Populärt