PolitikElskatten höjs – närmare tusenlapp dyrare

Elskatten höjs – närmare tusenlapp dyrare

Samtidigt som klimatministerns utredare talade om sänkt elskatt, smög regeringen ut ett beslut om att skatten höjs med nio procent vid årsskiftet. För en villaägare handlar det om nästan tusen kronor på ett år.

I våras planerade regeringen för att pausa indexeringen av elskatten vid kommande årsskifte, och även årsskiftet efter det. Skatten skrivs annars upp med inflationen som inte helt obekant är extra hög.

– Jag är förvånad över att man inte gick vidare med det här. Och det har inte kommenterats varför man inte gick vidare, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på branschorganisationen Energiföretagen.

Höga elpriser

I den förberedande promemorian från i våras slogs följande fast som skäl för pausa skattehöjningen:

”Svenska hushåll och företag har uthärdat flera vintrar med mycket högre elpriser än normalt. Även inflationen har stigit kraftigt under de senaste åren”.

Men förslaget fanns senare inte med i höstbudgeten för 2024. Och på onsdagen publicerade regeringen förordningen om att skatten skrivs upp med inflationen, 9,2 procent eller 4,5 öre per kWh inklusive moms – samtidigt som regeringens egen klimatutredare John Hassler hade presskonferens och föreslog sänkt elskatt för att driva på elektrifieringen av samhället.

Historiskt hög höjning

För en villaägare som förbrukar 20 000 kWh på ett år handlar det om en skattehöjning på 900 kronor nästa år.

– Det är en historisk hög höjning av energiskatten, säger Erik Thornström.

Något som hänger ihop med att den indexeras med den i år höga inflationen.

För statskassan handlar det om cirka tre miljarder kronor. Men Erik Thornström tycker att man borde ha sänkt drivmedelsskatten mindre i stället, den sänkningen var orimligt stor, tycker han. En lägre elskatt träffar alla, det gör inte sänkt bensinskatt.

– Dessutom motverkar det här elektrifieringen av fordonsflottan, säger Erik Thornström.

Läs mer

Populärt