NyheterSocialdemokraterna: "Brännmärk" kriminella vårdföretagare

Socialdemokraterna: ”Brännmärk” kriminella vårdföretagare

Socialdemokraterna vill införa nytt tillstånd för primärvård och ”brännmärka” oseriösa vårdföretagare. Detta för att förhindra kriminella nätverk från att ta pengar från välfärden, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

– Det absolut bästa är att se till att de aldrig kommer in i verksamheten, att de aldrig får ett tillstånd, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen till Ekot.

Mycket av de gängkriminellas finansiering kommer från ekonomisk brottslighet som bedrägerier och välfärdsbrott, till exempel genom startade vårdföretag.

Under onsdagen presenterar Socialdemokraterna ett utskottsinitiativ med förslag för att sätta stopp för de gängkriminellas vårdföretag. Partiet vill att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska de företagare som vill starta upp vårdföretag.

Dessutom ska företagarna som bedriver dålig verksamhet kunna ”brännmärkas” så att de inte kan starta upp ett nytt företag i en annan kommun eller region.

Socialdemokraterna vill också utöka offentlighetsprincipen, så att det blir mer insyn företagen.

– Har man inte kunnat hantera skattemedel, möta patienter och vårda äldre, då ska man inte bedriva verksamhet i välfärden, säger Lena Hallengren.

Läs mer

Populärt