fbpx
HemUtblickIsrael säger ja till vapenvila – gisslan friges

Israel säger ja till vapenvila – gisslan friges

Hamas och Israel är överens om en tillfällig vapenvila och att ett antal ur den av Hamas tagna gisslan släpps.Den israeliska regeringen godkände avtalet efter ett långt nattligt möte. Beskedet tas emot med öppna armar av den amerikanske presidenten.

Uppgörelsen innebär att omkring 50 personer som hålls gisslan av Hamas ska släppas mot att Israel går med på en fyra dagar lång paus i striderna.

”Israels regering är förpliktigad att få hem alla som tagits som gisslan. I kväll har regeringen godkänt de huvudsakliga dragen för att nå den första delen av detta mål”, meddelar premiärminister Benjamin Netanyahus kansli.

En kvinna tittar på bilder på personer som tagits som gisslan av Hamas (FOTO:AP via TT)

Pausen kommer att förlängas med en dag för var tionde gisslan som släpps, enligt Israels regering.

Hamas välkomnar den ”humanitära” pausen i ett uttalande, där man uppger att överenskommelsen innebär att även 150 palestinier kommer att släppas från israeliska fängelser. Under onsdagsmorgonen har Israel publicerat en lista över 300 namngivna palestinska fångar som skulle kunna bli aktuella för frigivning, många av dem tonåringar.

Tidigare har det uppgetts att båda sidor bland annat kommer att släppa kvinnor och barn.

Mer humanitär hjälp ska nå det belägrade Gaza, enligt överenskommelsen.

”Oerhört glad”

Beskedet välkomnas också av USA:s president Joe Biden.

”Jag är oerhört glad över att en del av dessa modiga själar, som har uthärdat flera veckors fångenskap och en outsäglig prövning, kommer att återförenas med sina familjer när detta avtal implementerats”, säger Biden i ett uttalande genom Vita huset.

Detaljerna från överenskommelsen bekräftas av Qatar, som lett förhandlingarna.

”Starttiden för pausen kommer att meddelas inom de närmsta 24 timmarna. Den ska pågå i fyra dagar och kan komma att förlängas”, säger Qatars utrikesdepartement i ett uttalande.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade redan innan det långa mötet i regeringen natten till onsdagen träffat såväl det politiskt blocköverskridande krigskabinettet som säkerhetskabinettet. Inför mötet med regeringen sade Netanyahu att armén (IDF) och landets säkerhetsstyrkor stod bakom ett avtal.

Svårt beslut

– Vi står inför ett svårt beslut, men det är det rätta beslutet. Alla säkerhetsstyrkor stödjer det fullt ut, sade han på tisdagskvällen.

– De förstår att krigsinsatsen inte skadas, utan tvärtom: Det här hjälper IDF att förbereda en fortsättning på kriget, sade Netanyahu och tillade:

– Och låt mig vara helt tydlig: Vi kommer inte att sluta efter eldupphöret. Kriget fortsätter tills vi har nått vårt mål, att utrota Hamas, att få tillbaka alla i gisslan och att se till att Gaza inte längre utgör ett hot mot Israel.

Israels regering godkände avtalet efter flera timmars rykten och väntan, där olika medier hade flera olika uppgifter om hur många ur gisslan som skulle släppas, och när, samt vad Hamas skulle få i utbyte.

Startade kriget

Redan häromdagen uppgav amerikanska källor att ett avtal var “mycket nära” och uppgifter har fortsatt att läcka ut om förhandlingarna.

Terrorstämplade Hamas ledare Ismail Haniyeh skrev på sociala medietjänsten Telegram att en överenskommelse “om vapenvila” är nära förestående, rapporterade mediebolaget Al-Jazeera.

Sammanlagt runt 200 personer tros hållas som gisslan av Hamas efter den terrorstämplade gruppens attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 personer dödades, merparten av dem civila.

Gazas hälsomyndigheter uppger att fler än 14 000 människor har dödats sedan Israel inledde sitt anfall mot Gaza efter den 7 oktober.

RELATED ARTICLES

Populärt