fbpx
HemUtblickRysk tystnad om ukrainska framgångar

Rysk tystnad om ukrainska framgångar

Ukrainska styrkor uppges ha fått fotfäste på andra sidan av floden Dnepr, som utgör frontlinje i södra Ukraina. Uppgifter om något i stil med en rysk reträtt har dragits tillbaka av ryska statsmedier – och Kreml vill inte kommentera uppgifterna.

Det har i flera veckors tid rapporterats att Ukrainas styrkor har tagit sig över Dnepr och gått in i mindre samhällen på den ockuperade sidan. Men det har varit oklart om de har börjat få tillräckligt fäste för att utöka sin motoffensiv.

Statsstyrda ryska medier som Tass, Ria och Sputnik gick tidigt på måndagen ut med uppgifter från försvarsdepartementet om en ”omgruppering” av ryska styrkor i området ”till mer fördelaktiga ställningar”, vilket vid tidigare tillfällen har varit ett sätt att beskriva att styrkor har tvingats dra sig tillbaka.

Ett ”misstag”

Dessa uppgifter drogs tillbaka efter en kort stund. Nyhetsbyrån Tass förklarar det med att de publicerades av misstag.

Försvarsdepartementet har gått ut i andra medier och dementerat uppgifterna. De utgör en ”provokation”, meddelar det enligt mediekanalen RBK.

Från regeringshåll kommenteras saken inte alls.

– Vi kommenterar inte den särskilda militäroperationens gång, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, som syftar på invasionskriget, enligt bland andra AFP.

Peskov hänvisar helt till Rysslands försvarsdepartement.

Ryska krigskommenterande kanaler i sociala medier, som i regel är lojala med regimen, gör gällande att strider pågår på Dneprs östra strand och att ryska styrkor försöker mota tillbaka ukrainarna.

”Ukrainas armé kunde utöka sitt kontrollerade område söderut (från Krynky) och avsåg att avancera djupt in i skogsområdet”, skriver ett av de inflytelserika kontona, Rybar, som påstår att ukrainarna sedan hamnade i ett ryskt bakhåll.

Tog allt västerut

Ukraina uppges ha tagit kontroll över den lilla orten Krynky och det har tidigare rapporterats om strider i orter i närheten längs med flodstranden. I helgen rapporterade brittiska BBC:s ryskspråkiga tjänst att armén har kunnat transportera ”tung utrustning” över floden.

Ukraina återerövrade storstaden Cherson och alla områden på den västra sidan av Dnepr i en framgångsrik motoffensiv förra hösten.

I juni i år sprängdes den stora dammen i Nova Kachovka, vilket översvämmade stora delar av områdena nedströms Dnepr och försvårade ytterligare för militära framstötar i den riktningen.

RELATED ARTICLES

Populärt