HemBreakingSocialdemokraterna vill snabbutreda bankskatt

Socialdemokraterna vill snabbutreda bankskatt

Socialdemokraterna vill snabbutreda en skatt på bankernas övervinster.

– Samtidigt som hyrorna ökar och räntorna på bolånen ökar så ökar bankernas vinster, säger partiledare Magdalena Andersson.

I nästa vecka kommer partiet att ta initiativ i riksdagen där man kräver att regeringen snabbutreder en tillfällig skatt på bankernas övervinster och sedan återkommer med en en extra ändringsbudget där resurser från skatten används för att stötta hushållen.

– De svenska storbankerna gör större vinster än våra nordiska grannländer och högre än i EU. Det handlar om rena övervinster på hushållens bekostnad, säger Andersson på en pressträff i Årsta i Stockholm inför sitt jultal.

Som exempel på vad skatten kan finansiera nämner hon höjda barnbidrag, tankrabatt på glesbygden eller höjt underhållsstöd.

– Svenska hushåll, barnfamiljer, pensionärer, det är många som kämpar just nu, säger Andersson.

Socialdemokraterna har sedan tidigare, i sin skuggbudget, föreslagit att övervinster ska tas ut i en tillfällig bankskatt. En sådan skatt skulle inbringa omkring tio miljarder kronor enligt partiets beräkningar.

Enligt Andersson är skillnaden att när man nu lägger fram förslaget på skatten så blir det ett enskilt förslag som riksdagen får ta ställning till.

– Då kan majoriteten komma att se annorlunda ut, säger hon.

RELATED ARTICLES

Populärt