fbpx
UtblickRättegångsstart: Dags för Trumps första brottmål

Rättegångsstart: Dags för Trumps första brottmål

Efter otaliga försök att få rättegången inställd, uppskjuten och flyttad är det dags.

Nu inleds den historiska process som ska avgöra om expresident Donald Trump gjort sig skyldig till brott genom bland annat utbetalningar till en porraktris.

”Det blir ett helvete”. Ämnesraden på Donald Trumps insamlingsmejl, i vilket han vädjar om pengar inför den stundande ”bluff-rättegången”, säger mycket om expresidentens inställning.

Under måndagen inleds den första brottmålsrättegången mot en tidigare president i USA någonsin: Den delstatsprocess i New York där Trump står åtalad på 34 punkter för bland annat bokföringsbrott. Under den sex till åtta veckor långa processen väntas Trump sitta i rättssalen fyra dagar i veckan, tid han troligen hellre lagt på att kampanja inför höstens presidentval.

”Demokraterna dreglar. De tror att bilder av mig i domstolen kommer vara spiken i kistan för Maga-rörelsen”, skriver expresidenten i mejlet.

Krympande ledning

Frågan är om han har rätt. De senaste veckorna har mediebevakningen av de fyra brottsåtal Trump står inför – och hans upprepade försök att förhala dem – ökat markant. Parallellt har hans ledning över president Joe Biden i opinionsmätningarna krympt från cirka 2 till 0,2 procent, enligt Real Clear Politics.

Trump blir sannolikt Republikanernas kandidat i presidentvalet. Men fälls han för brott före valet skulle det utgöra något av en röd linje för väljare i avgörande vågmästardelstater, visar mätningar. Det är ett av skälen till Trumpsidans intensiva försök att förhala eller ogiltigförklara rättegångarna.

Processen i New York, som under enormt säkerhetspådrag nu ändå startar, har beskrivits som den minst graverande. Den rör främst händelser under valrörelsen 2016, det vill säga innan Trump blev president.

Har munkavle

Detaljerna är dock ögonbrynshöjande. I fokus står utbetalningar till porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels) och Playboymodellen Karen McDougal på 130 000 respektive 150 000 dollar för att de skulle hålla tyst om utomäktenskapliga relationer med Trump. Pengar ska också ha gått till en dörrvakt i fastigheten Trump Tower, som sade sig ha information om ett utomäktenskapligt barn.

Betalningarna gjordes enligt åtalet via Trumps före detta personliga advokat Michael Cohen. Cohen dömdes 2018 till tre års fängelse för utbetalningarna, skattebrott och för att ha ljugit för kongressen. I rätten visade Cohen upp en återbetalningscheck från Trump och sade att presidenten beordrat honom att ljuga.

Trump har gått hårt åt både distriktsåklagare Alvin Bragg och domare Juan Merchan i sociala medier. Det har lett till att han belagts med en juridisk ”munkavle”, det vill säga förbud att uttala sig om vittnen, domstolspersonal och juryn i fallet.

Läs mer

Populärt