fbpx
NyheterS vill dubbla stödet till sjukvården och skolan

S vill dubbla stödet till sjukvården och skolan

Dubbelt med pengar till vården, bostadsbidrag och extra studiebidrag under sommaren. Socialdemokraterna presenterar sin vårbudget under måndagen.

Socialdemokraterna menar att om man själva hade styrt och S-budgetarna hade fått gälla så hade Sverige inte haft en sjukvårdskris. Socialdemokraternas budgetförslag både i höstas och nu innebär en dubblering av regeringens förslag på sjukvårdssatsning.

– Det innebär att vi skjuter till sammanlagt tolv miljarder kronor till sjukvården, säger ekonomisk-politiske talespersonen Mikael Damberg.

– Med regeringens vårbudget drogs inga varsel tillbaka i regionerna så den nationella sjukvårdskrisen rullar vidare.

Dubblerad satsning på skolan

Damberg lyfter också fram S-förslaget om att indexera bidragen till kommuner och regioner, vilket alltså innebär att bidragen automatiskt tar hänsyn till kostnadsökningar.

– Det måste vara slut med politiker som presenterar satsningar som egentligen är nedskärningar.

Socialdemokraterna föreslår även 700 miljoner kronor för att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet.

Partiet vill också dubbla regeringens föreslagna satsning på skolan och betala ut extra studiebidrag två gånger under sommaren.

”En trippelstöt mot byggbranschen”

Socialdemokraterna kritiserar regeringen för att bara titta på när jobb försvinner och företag går i konkurs i byggbranschen. Man pratar om en trippelstöt mot byggbranschen.

– Först låter de byggnadsbranschen falla fritt, sen vill de sänka a-kassan, sen vill de att de som sliter ut sig på jobbet inte ska kunna bli sjukskrivna, säger Damberg.

– Sverige betalar väldigt dyrt för regeringens inaktivitet just nu.

”Varje satsning finansierad”

Damberg gör en poäng av att alla Socialdemokraternas förslag är finansierade. Framför allt handlar det om en ny bankskatt, som man räknar med ska dra in in 8,3 miljarder kronor under resten av 2024.

– Det finns de som också tjänat väldigt mycket pengar av den här krisen, säger Damberg.

Läs mer

Populärt