fbpx
UtblickUSA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Representanthuset har redan gjort sitt. Nu återstår bara för president Joe Biden att skriva under Tiktoks amerikanska dom, något han tidigare signalerat kommer ske skyndsamt.

Förbudet är i praktiken en order: Sälj eller försvinn. Tiktok får, något förenklat, ett år på sig att bryta banden helt med kinesiska moderbolaget Bytedance. Annars portas de permanent från amerikanska marknaden. En eventuell avknoppning eller försäljning av bolaget skulle även behöva lösa frågan kring ägandet av appens algoritmer, något som Tiktok, Bytedance – och kinesiska staten – alla sagt inte kommer hända.

Kinesisk övervakning?

Bråket om den extremt populära appen har pågått en längre tid. Kritiker hävdar att Tiktok i grunden är styrt av Kina både innehålls- och företagsmässigt. Farhågorna innehåller både övervakning, politisk påverkan och direkta försök att ”kontrollera” amerikanska folket.

Tiktoks försvarare, och företaget själva, påpekar dock gärna att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. På alla sätt och vis, menar de, är Tiktok en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig ”kinesisk” agenda.

Politiker i USA har i omgångar försökt få appen portad, det nu pågående lagförslaget är det hittills mest framgångsrika.

Möjlig rättslig strid

Tiktok har i flera månader kampanjat hårt för att påverka såväl amerikanska användare av appen som politiker med makt att stoppa lagen.

Om allt i förbudsförslaget går igenom lär Tiktok gå till domstol för att få det hela hävt. Efter representanthusets beslut kommenterade techjätten:

”Det är olyckligt att representanthuset använder skyddet av viktigt utländskt och humanitärt bistånd för att återigen driva igenom en förbudslag som skulle trampa på 170 miljoner amerikaners yttrandefrihet”, syftande på att förslaget om Tiktok-förbudet var ”gömt” i ett hjälppaket till Ukraina, Israel och Taiwan.

Lagförslaget öppnar även för massiva böter för den som bryter mot förbudet och tillhandahåller Tiktok på den amerikanska marknaden.

Läs mer

Populärt