fbpx
NyheterÅkesson vägrar be om ursäkt – agerar pressat mot TV4-reporter

Åkesson vägrar be om ursäkt – agerar pressat mot TV4-reporter

UMEÅ. Jimmie Åkesson (SD) står fast vid Joakim Wallerstein som kommunikationschef, trots Kalla faktas uppgifter om trollfabriker. Åkesson har pratat med Ulf Kristersson (M), men han har inte bett om ursäkt än, rapporterar Aftonbladet.

I en video från TV4 vägrar en aggressiv Åkesson svara på reportern Jens B Nordströms frågor.

I några veckor nu har Kalla fakta publicerat sin granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik. Reportern Daniel Andersson har med dold kamera och mikrofon blivit vän med unga sverigedemokrater för att få jobb – först på SD-kanalen Riks och sen på SD:s kommunikationsavdelning.

Minst 23 anonyma konton

Granskningens första del visade att Sverigedemokraterna inte på något sätt kopplat bort Riks – att de delar gemensamma utrymmen i samma kontorslokaler, att SD-anställda springer runt i Riks lokaler och vice versa, att Jimmie Åkesson SMS:ar Riksanställda under livesända programmet Morgongänget och att Riks manipulerat opinionsundersökningar.

Den andra delen kunde belägga minst 23 anonyma konton Sverigedemokraterna driver under falsk flagg på Tiktok, Instagram, Facebook, X och Youtube, vilken typ av innehåll de publicerar där, hur dolt de vill att detta ska vara och vilken jargong som finns på SD:s kommunikationsavdelning.

Det antyds i programmet att Jimmie Åkesson har full koll på verksamheten, till och med bättre koll än Joakim Wallerstein som är kommunikationschef.

”TV4 ägnar sig åt desinformation”

I en intervju med Aftonbladet i samband med ett tal i Umeå svarar Jimmie Åkesson att han har fortsatt förtroende för kommunikationschefen Joakim Wallerstein. Han tänker heller inte be om ursäkt, som statsminster Ulf Kristersson (M) uttryckt att han borde.

– Om man ska vara korrekt har han inte krävt en ursäkt, utan bett om en ursäkt om det som TV4 påstår visar sig vara sant. Nu är inte det sant. TV4 har ägnat sig åt desinformation och manipulation i den här så kallade granskningen, säger Åkesson till Aftonbladet.

Tänker inte ändra arbetssätt

På frågan om han anser att SD brutit mot den ökända artighetsparagrafen i Tidöavtalet, som Ebba Busch (KD) menar att han gjort, svarar Åkesson:

– Jag håller inte med om det. Det är klart att de kan tycka så men i så fall skulle jag vilja se exempel på det. Att TV4 påstår att vi svartmålar, skapar en falsk bild eller hoppar på någon, det är en sak. Men det betyder inte att det har hänt i verkligeheten. Vi ska diskutera det som hänt i verkligheten.

Åkesson tänker heller inte ändra på något i arbetssättet vad det verkar, utan svarar att Wallerstein är en ”fantastisk kommunikationschef” och menar att han själv inte avgör vilka metoder kommunikationsavdelningen använder sig av.

Vägrar svara på reporterns frågor

I en ny video som cirkulerar på X, tidigare Twitter, går en aggressiv Jimmie Åkesson hårt åt TV4:s journalist Jens B Nordström och vägrar svara på frågorna.

Ni är skattefinansierade. Ska skattepengar användas till att driva anonyma konton på internet?

– Det räcker nu, tack. Det är bra nu.

– Är du stolt över det här? Hur många kritiska frågor har du ställt till Kalla fakta-redaktionen till det här? Det enda jag har sett dig göra är att spinna vidare deras falska narrativ.

Läs mer

Populärt