fbpx
NyheterDärför firar vi mors dag

Därför firar vi mors dag

Köpt blommor? Eller blev det en present? Den 26 maj är det dags för mors dag. Men varför firar vi det?

Mors dag blev helgdag i USA tack vare Anna Jarvis, som ville hedra minnet av sin mor, Ann Jarvis.

Anna inspirerades av sin mors engagemang som fredsaktivist och vården av sårade soldater under inbördeskriget. Genom att skapa Mother’s Day Work Clubs ville Ann Jarvis uppmärksamma viktiga hälsofrågor, och efter hennes bortgång fortsatte Anna denna strävan genom att driva kampanjer för att etablera en dag tillägnad alla mödrar.

Det första firandet av mors dag ägde rum 1908 i en metodistkyrka i West Virginia, där Jarvis dekorerade kyrkan och delade ut vita nejlikor, moderns favoritblomma. Firandet spred sig snabbt över USA och 1914 blev det en nationell helgdag tack vare President Woodrow Wilson. Mors dag spred sig även till Europa, där det tog rötter i Storbritannien och sedan nådde Skandinavien.

I Storbritannien hade det funnits en äldre tradition på midfastosöndagen, kallad ”Mothering Sunday”, som redan på 1600-talet innebar att barn fick besöka sina föräldrar. Detta visar på en lång historia av att hedra moderskapet, vilket även mors dag fortsätter att göra i dagens samhälle.

Därför firar vi mors dag i Sverige

Mors dag introducerades i Sverige 1919 av Cecilia Bååth-Holmberg. Året därpå gavs råd ut för firandet, men det dröjde många decennier innan dagen blev populär. Nu är det en etablerad tradition att hylla mödrar på denna dag.

Läs mer

Populärt